Orol skalný sa zaraďuje do rodu Aquila a jeho rasy sú rozšírené po Európe, severnej Ázii, severnej Amerike a tiež severnej Afrike. V Európe sa vyskytuje ešte v priestore Álp, Škótsku, Škandinávii a v Pobaltí. Na Slovensku je celoročne chránený a nie je zaradený medzi poľovnú zver.

Orol skalný

Orol skalný (lat. Aquila chrysaetos) žije v skalnatých oblastiach pohorí a na hranici väčších lesných plôch vo vysoko položených polohách a príležitostne ho vidieť aj v nížinách. V Ázii a Afrike obýva ja stepnú a púštnu krajinu.

Dospelé jedince orla majú prevažne hnedé perie so zlatistožltým temenom a záhlavím. Perie na hrudi má často svetlo červenkastú farbu. Chvost je sivý s 3-5 širokými priečnymi pásmi (silueta), pazúry žlté a jeho zobák je mohutný. Dokáže roztiahnuť krídla na 190 až 227 cm.

Dospelé jedince orla majú prevažne hnedé perie so zlatistožltým temenom a záhlavím. (fotozdroj: www.stock.adobe.com)

Spôsob života a rozmnožovanie

Orol svoju korisť väčšinou prekvapí pri sliediacom lete a spúšťa sa na ňu rýchlosťou až 150 km/h. Korisť loví len na zemi a usmrcuje ju stiskom pazúrov. Jeho potravu tvoria hlavne svište, zajace, srnčatá a kamzíčatá a tiež mladé líšky a iné drobné cicavce, ale aj tetrovy. Na Balkáne loví dokonca aj korytnačky a to tak, že na ne zhadzuje kamene, aby sa im rozbil pancier.

Orol skalný žije v trvalom partnerstve a celoročne v rovnakom revíri. Páry sa vytvárajú okolo 4 až 5 roku života. S partnerom predvádzajú pôsobivé „svadobné“ lety, ktoré pozostávajú z prudkých spúšťaní a vzostupov. Hniezdo si zakladajú v horách v skalných stenách, ktoré môže po niekoľkoročnom používaní dosahovať obdivuhodné rozmery. V severnej Európe si zakladajú hniezda v stromoch. Samica orla znáša 2 vajcia, a to s 3 až 5 dňových odstupom, preto sa mláďatá rodia v rozličnom čase. Medzi mláďatami dochádza ku kainizmu, čo znamená, že starší a silnejší súrodenec pri kŕmení odtláča mladšieho, čím môže dôjsť k jeho uhynutiu. Niekedy staršie mláďa vyhodí mladšie z hniezda alebo ho zabije.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno