Pokojný, vyrovnaný a oddaný spoločník s impozantným vzhľadom, ktorý sa pri poľovačke zmení na náruživého lovca – taký je hannoverský farbiar.

Farbiar z Hannoveru, podobne ako jeho menší príbuzný bavorský farbiar, pre svoj perfektný čuch, vytrvalosť a húževnatosť patrí medzi obľúbených loveckých psov. Tento pes je veľmi pracovitý a trpezlivý, má rád mierne zaobchádzanie a majiteľ musí jeho výcviku venovať dostatok času, avšak rýchlo sa učí a základný výcvik zvláda pomerne ľahko. Vyniká mimoriadne jemným čuchom a je výborný stopár. Neuplatní sa však iba pri love, vďaka jeho priateľskej povahe je v rodine oddaným a spoľahlivým spoločníkom.

Hannoverský farbiar

Hannoverský farbiar bol vyšľachtený v Nemecku v meste Hannover, okolo roku 1920 ako lovecký pes. Vznikol skrížením jeho predkov – keltských duričov a iných ťažkých farbiarov. Je špecialista na sledovanie krvavej stopy postreleného zvieraťa a dokáže sledovať aj niekoľko dní starú stopu. V minulosti pracoval aj vo svorke, dnes loví takmer výlučne sám so svojím pánom.  Dodnes je poľovníkmi a lesníkmi využívaný najmä ku stopovaniu zveri. Zver nielen dohľadáva, ale ak je stále živá, tak aj zadrží a oznamuje.

hannoverský farbiar
Hannoverský farbiar je špecialista na sledovanie krvavej stopy postreleného zvieraťa. (fotozdroj: stock.adobe.com)

Celkový vzhľad

Je stredne veľký, silný pes ťažšieho typu. Má širokú hlavu, dobre postavané a silno osvalené predné i zadné končatiny, prispôsobené k vytrvalej práci. Hlboký, široký hrudník vytvára dostatočný priestor pre pľúca a umožňuje tak dlhé, vytrvalé štvanie. Typická farba pre toto plemeno je červená alebo hnedá základná farba, ktorá môže prechádzať od svetlého až po tmavé pásikavé, takmer čierno pôsobiace sfarbenie. Srsť je krátka, hustá a na dotyk tvrdá.

Výška psa: 50 až 55 cm

Výška sučky: 48 až 53 cm

Váha: približne 30 – 40 kg

Povaha a správanie

Povahovo je hannoverský farbiar energický, inteligentný a aktívny pes. Voči svojmu majiteľovi je verný a oddaný. Odlúčenie nesie ťažko. Je priateľský, pokojný a mierny, avšak pri love sa stáva veľmi cieľavedomým, vytrvalým a húževnatým lovcom. Potrebuje dostatok pohybu, inak môže byť nepokojný.

Využitie Hannoverského farbiara

Je to pes univerzálnych schopností, jeho najväčšou prednosťou je jeho čuch a preto je najvhodnejší na pachové práce. Najčastejšie sa využíva ako stopár poranenej vysokej zveri. Má veľkú schopnosť koncentrácie pri dohľadávaní zveri. Jeho potenciál oproti iným poľovníckym plemenám, ktoré idú po čerstvej stope, je schopnosť spracovať aj dvadsaťštyri hodinovú stopu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno