Gordonov seter, alebo škótsky seter (ang. Gordon Setter, Scottisch Setter), resp. psy jemu podobní sa vyskytovali na území Škótska už v 18. storočí. Podľa dobových zápisov išlo o veľmi rýchle a vytrvalé psy s perfektným čuchom.

Svoje meno (Gordonov seter) nosí na počesť svojho prvého oficiálneho chovateľa Alexandra IV. – lorda Gordona z Banlfshire, ktorý začal toto plemeno chovať začiatkom 19. storočia. Predpokladá sa, že pri šľachtení tohto plemena bol použitý aj pastiersky pes a bladhaund. Dôsledkom toho je jeho mohutnejšia stavba tela a dobrá práca na farbe.

Gordonov seter

Gordonov seter je stavbou tela najväčší zo všetkých setrov. Je o ňom známe, že dospieva neskôr ako ostatné psy a má povahu večne mladého psa. Jeho najväčšími prednosťami sú inteligencia, jemnosť a lojálnosť voči svojmu pánovi. Ide o odvážneho psa brániaceho svojho pána.

Pri výchove potrebuje Gordonov seter pevnú ruku a dôsledný výcvik. Treba však dať pozor na hrubosť, pretože dokáže byť veľmi citlivý. Výcvik by mal byť pevný, no spravodlivý. Gordony bývajú často svojhlavé a tvrdohlavé. Pozor, aby nad vami neprebral vedenie. Ide o plemeno vhodné pre aktívneho majiteľa, pretože si vyžaduje každodennú aktivitu. Pokiaľ nie ste poľovník, je vhodné chodiť s týmto psom behať alebo ho brávať na dlhé prechádzky! Pokiaľ necháte psa, aby sa nudil, prichádzajú na rad jeho deštruktívne schopnosti (platí pre väčšinu poľovných plemien).

Rád si užíva prítomnosť svojich blízkych, k cudzím ľudom môže byť odmeraný. V domácnosti je verným a príjemným spoločníkom. Čo sa týka detí, vychádza s nimi veľmi dobre, avšak pozor – jeho veľkosť spolu s jeho energickým správaním môžu byť pre malé deti nebezpečné. Nie je vhodné, aby ste Gordona držali celodenne v koterci.

Poľovanie s Gordonom

Gordonov seter je najvšestrannejší spomedzi britských stavačov. Je vynikajúci vo vytrvalom vyhľadávaní zveri, pevne vystavuje, stopuje a v neposlednom rade má veľké nadanie na vodnú prácu. Medzi setrami ide o najostrejšie plemeno na škodnú. V minulosti, najmä v medzivojnovom období, bol v Československu najobľúbenejším setrom používaným na poľovné účely.

Starostlivosť o srsť

Srsť má klasické sýtočierne sfarbenie s vysokým leskom a s mahagónovými odznakmi na pysku, hrudi a nohách. Nakoľko ide o dlhosrsté plemeno, jeho srsť si vyžaduje pravidelnú starostlivosť a vyčesávanie. Je veľmi atraktívna, mäkká a lesklá s jemným zvlnením.

Gordonov seter nie je plemeno vhodné pre neskúseného chovateľa a vyžaduje si veľa pozornosti. Preto si pred jeho zaobstaraním všetko naštudujte a zvážte každé pre a proti.

brunov obchodik bnnr

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno