Weimarský krátkosrstý stavač vyniká medzi ostatnými stavačmi svojou zvláštnou striebristou farbou srsti a tiež veľmi zaujímavým ušľachtilým vzhľadom. Často býva označovaný ako „aristokrat medzi stavačmi„.

Weimarský krátkosrstý stavač

Stavače so striebristou farbou sa objavovali v Európe objavovali už dávnejšie, o čom svedčia písomné pramene z Francúzska zo 16. storočia. Za zakladateľa chovu weimarských stavačov je ale považovaný saskoweimarský arcivojvoda Karol August, ktorý bol vášnivým poľovníkom a tieto psy choval na svojom panstve na prelome 18. a 19. storočia.

Snahy chovateľov o uznanie weimarských stavačov za samostatné plemeno boli zavŕšené v roku 1897, keď bol v Erfurte založili samostatný Spolok chovateľov weimarského stavača, ktorý zároveň vypracoval oficiálny štandard tohto plemena.

Weimarský krátkosrstý stavač je stredne veľký až veľký typ stavača ušľachtilého výzoru. Je šľachovitý, ale nie prestavaný. Jeho hlava je užšieho tvaru, chrbát nosa má rovný až mierne klenutý. Papuľa je dlhá, pomerne tupo zakončená a nos má mäsovú až fialovú farbu. Uši sú široké, pomerne dlhé a na konci zaoblené. Oči majú krásnu jantárovú farbu.

Srsť weimarského stavača je krátka, jemná a priliehavá. Je striebristo sivá alebo myšacia. Hlava a uši majú väčšinou svetlejšiu farbu. Biele odznaky sú prípustné na hrudi, resp. na prstoch, a to len vo forme malej hviezdičky.

Srsť weimarského krátkosrstého stavača je ušľachtilej striebristej farby a má jantárové oči. (fotozdroj: stock.adobe.com)

Využitie weimarského krátkosrstého stavača

Tento druh stavača sa využíva na hľadanie zveri na širokom priestore. Jeho prednosťou je práca na stope, v ktorej dokonca predčí ostatné druhy stavačov. Je to prirodzený prinášač, ktorý nemá problém ani s vodou. Preto je veľmi vhodný najmä pri love bažantov a zajacov. Je tiež ostrý na škodnú.

Väčšina weimarských stavačov je veľmi naviazaná na svojho pána a majú potrebu chrániť jeho a aj jeho majetok, čo je pri poľovných psoch zriedkavá vlastnosť. Je to inteligentný, ľahko cvičiteľný pes, ale mnohí cvičitelia tvrdia, že dospieva pozdejšie ako ostatné stavače, čo treba pri výcviku brať do úvahy. Tiež sa hovorí, že je to pes jedného pána, ktorý veľmi ťažko znáša zmenu majiteľa.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno