September je pre každého poľovníka a milovníka prírody čarovný. Horúčavy ustúpili a počasie nám dáva jasne najavo, že leto sa končí. A z hôr sa začne ozývať mohutné ručanie. Je tu jelenia ruja!

Jelenia ruja – čas lásky

Jelenia ruja je obdobím párenia nášho najväčšieho parohatého zástupcu raticovej zveri a trvá približne od polovice septembra do polovice októbra, v závislosti od počasia, lokality a nadmorskej výšky (vo vyššie položených severných oblastiach je ruja spravidla skôr, ako v južných teplejších). Už v auguste sa vydávajú jelene na púte za čriedami jeleníc, pričom prejdú aj niekoľko desiatok kilometrov.

Počas ruje sa jelene ozývajú hlasným hrdelným ručaním, podľa čoho sa dajú pomerne ľahko vyhľadávať. Ručaním jelene medzi sebou komunikujú – napríklad oznamujú, že sa zmocnili čriedy, zaháňajú soka, alebo víťazoslávne ručia po vyhratom súboji. Napodobňovaním ručania na rôznych vábničkách si vieme jeleňa privábiť na niekoľko desiatok metrov.

Črieda (hárem), ktorú jeleň ovláda môže byť tvorená aj viac ako 20 kusmi jeleníc, pričom sa s nimi počas tohto obdobia opakovane pári. Počas tohto času jelenej lásky jeleň takmer neprijíma potravu a môže schudnúť niekoľko desiatok kilogramov.

jelenia ruja
Hoci je jeleň vášnivým milovníkom a viackrát za deň sa pári s viacerými jelenicami, pohlavný styk trvá len niekoľko sekúnd. (Foto zdroj: www.stock.adobe.com)

Súboje jeleňov – čas nenávisti

Tak ako dokáže byť jeleň vášnivý milovník, dokáže byť aj nemilosrdný zabijak. Takzvané bočné jelene často vyzývajú hlavného jeleňa na súboj, v ktorom sa za treskotu narážajúcich parohov pasujú o nadvládu nad čriedou. Pokiaľ je vyzývateľ výrazne slabší od hlavného jeleňa, často ho zastraší už len výstražný postoj a ručanie staršieho jeleňa.

Po bitke spravidla porazený jeleň odchádza a víťaz ručaním hrdo oznamuje, že on je pánom rujoviska. Pri týchto súbojoch môže jeleň prísť aj o život, najmä ak je jeho protivníkom tzv. šabliar – jeleň, ktorý má namiesto rozvetveného parožia dlhú „šabľu“. Tieto jelene sa poľovníci snažia čo najskôr vyradiť z chovu.

Jelene nie sú veľkými džentlmenmi a svoju čriedu neustále žiarlivo strážia a sledujú. Pokiaľ sa nejaká jelenica mierne vzdiali alebo sa nevydá správnym smerom, jeleň jej ostrým parožím okamžite vysvetlí, kde je jej miesto.

jelenia ruja - bitka jeleňov
Jelenia ruja je charakteristická súbojmi jeleňov o nadvládu nad čriedami. (Foto zdroj: www.stock.adobe.com)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno