Ako sa stať poľovníkom? Jedna poľovnícka múdrosť hovorí, že poľovníkom sa človek nemôže stať, ale sa ním musí narodiť. Naša legislatíva to však poníma trochu komplikovanejšie, preto sme pre vás pripravili malý seriál, v ktorom sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť.

Prečítajte si aj ďalšie články z tohto seriálu:

  1. Ako sa stať poľovníkom – Začíname (časť 1.)
  2. Poľovnícke oblečenie – Začíname (časť 2.)
  3. Nevyhnutná poľovnícka výbava – Začíname (časť 3.)

Ako sa stať poľovníkom? Na úvod si položte viac otázok.

Každý, kto rozmýšľa o vstupe do radov poľovníkov by si mal na úvod položiť niekoľko otázok:

  1. Mám skutočný záujem o to byť poľovníkom?
  2. Budem mať dostatok času venovať sa tejto záľube a rozširovať svoje znalosti?
  3. Som ochotný vstávať skoro ráno a ísť spať častokrát aj v neskorých nočných hodinách?
  4. Som dostatočne zodpovedný na výkon práva poľovníctva?
  5. Dovoľuje mi to môj zdravotný stav?
  6. Dovoľuje mi to moja finančná situácia?

Pokiaľ ste na všetky z týchto otázok odpovedali kladne, odporúčam neváhať a podniknúť prvé kroky k vytýčenému cieľu (ten je však v skutočnosti len začiatkom dlhej a krásnej cesty).

Čo všetko musím podstúpiť, aby som sa stal poľovníkom?

Teraz si povieme, čím všetkým musíte prejsť, aby ste sa stali poľovníkom. Vopred upozorňujem na to, že jednotlivé OPK môžu viesť kurzy odlišne, preto neberte nasledovný text ako záväzný. Pracovníci vašej OPK vás o všetkom budú detailne informovať.

  1. Vaše prvé kroky by mali smerovať do kancelárie Slovenskej poľovníckej komory vo vašom okolí, kde sa dozviete dôležité informácie ohľadom kurzu o prvý poľovný lístok.
  2. Po zapísaní a zaplatení poplatku musíte absolvovať kurz o poľovný lístok. Tento kurz sa sa skladá z dvoch častí – teoretickej a praktickej. Teoretická časť sa väčšinou koná počas viacerých víkendov a prednášajúci vám odovzdajú základy znalostí zo siedmich predmetov:
    1. Poľovnícka osveta
    2. Poľovnícka zoológia a biológia
    3. Starostlivosť o zver a choroby zveri
    4. Lov zveri a poľovnícke plánovanie
    5. Poľovnícka kynológia
    6. Právne predpisy
    7. Poľovnícke strelectvo a prvá pomoc
  3. Po absolvovaní teoretického kurzu nasleduje praktická časť prípravy. Tú musíte vykonať v poľovnom revíri. Práve tohto sa najčastejšie noví uchádzači boja, nie je však čoho. Vo väčšine poľovných združení sú ochotní pomôcť a umožnia vám praktickú časť absolvovať. Praktická príprava musí trvať minimálne 1 kalendárny rok.
  4. Po úspešnom absolvovaní teoretickej a praktickej prípravy si môžete podať prihlášku na vykonanie skúšky o prvý poľovný lístok, o čom vás OPK, ktorej kurz ste navštevovali, upovedomí.
  5. Skúška sa skladá z dvoch častí. Prvou sú streľby, ktoré sú spojené so skúškou z prvej pomoci. Po ich úspešnom absolvovaní sa prihlásite na vykonanie teoretickej časti skúšky z vyššie spomínaných predmetov. Pokiaľ máte záujem o získanie zbrojného preukazu skupiny D, prihlásite sa tiež na doplnkovú skúšku. Teoretická aj doplnková skúška sa spravidla konajú v jeden deň.
  6. Po úspešnom absolvovaní skúšok vám bude vydané vysvedčenie, na základe ktorého môžete požiadať na vašej OPK o vydanie poľovného lístka.
  7. Aby vám bol vydaný zbrojný preukaz, musíte navštíviť útvar Policajného zboru SR – oddelenie zbraní streliva v mieste svojho trvalého pobytu. Presný postup nájdete v článku Začíname: Získanie zbrojného preukazu skupiny D.

V ďalšom článku si povieme, čo všetko potrebujeme pri praktickom výkone práva poľovníctva a aký rozpočet si musíte pripraviť.

8 KOMENTÁRE

  1. Jeden HNUS čo sa robi v polovnictve ,špiny sa dostali k revirom a nepoznaju nič ine ako vystrielať revír.Treba zmeniť polovnické 10 toro.

  2. jeden známi bívali prokurátor sa mi pochválil že k narodeninám/65/dostal poľovný lístok,krátko na to dostal v okresnej poľovníckej komore dostal funkciu…
    jeden rýchlo kvasený poľovník? sa dal do strany ktorá ovládla Msu ten za úplatu 50 00 EU rozdával umiestnenie polovt za mestské lesy,a beztresne porušuje zákony,o lesoch o ochrane prírody,lebo ma krytie,mocnejšími v včetne poslanca národnej rady,

  3. Veľmi by som sa chcela stať poľovníčkov poľovníctvo je prosťe super . Mám 11 rokov a môj bratranec je poľovník chcela by som niekedy ísť s ním na poľovačku ? vždy choďím do lesa a pozorujem ďivú zver pozorovanie ďivej zveri je krása ?

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno