Poľovnícky nôž je jednou z hlavných častí poľovníckej výbavy. V tomto článku si povieme niečo o výbere vhodného poľovníckeho noža. Ak chcete vedieť ako vybrať nôž či už pre seba, alebo ako darček, nasledujúce riadky vám môžu uľahčiť výber.

Poľovnícke nože pre praktické použitie môžeme rozdeliť na:

  1. Poľovnícke nože s pevnou čepeľou
  2. Poľovnícke nože so sklopnou čepeľou

Ako vybrať nôž – pevná alebo sklopná čepeľ?

Pri rozhodovaní, či chceme nôž s pevnou alebo sklopnou čepeľou je hlavný účel, na ktorý budeme nôž používať. Pre ťažšie práce, kde potrebné sa do rezania „viac oprieť“ je vhodnejšia pevná čepeľ. Nože s pevnou čepeľou sú totiž silnejšie a spoľahlivejšie. Ich ďalšou výhodou je jednoduchšia údržba a čistenie.

Skladajú sa z čepele, záštity a rukoväte. Majú buď tŕň zapustený do rukoväte alebo môžu byť vyrobené z jedného kusu ocele a rukoväť tvoria väčšinou drevené (môže sa použiť aj parohovina alebo plasť) črienky prinitované alebo priskrutkované k oceli. Ide o mimoriadne odolné, silné a spoľahlivé nože a riziko ich zlomenia je aj pri väčšom zaťažení minimálne.

Z vyššie uvedeného vyplýva aj výber noža so sklopnou čepeľou – hodí sa hlavne na ľahšie činnosti, kde nepotrebujeme vložiť príliš veľa sily do rezania. Viaceré značky vyrábajú aj kombinované skladacie nože, kde okrem hlavnej čepele noža nájdeme napríklad pílku (vhodná na prerezanie zámku pri rozrábke diviny), otvárač na konzervy, nožnice a podobne. Nôž so sklopnou čepeľou je vodný na každodenné nosenie napríklad na opasku, pričom nezavadzia a vďaka svojej veľkosti na seba ani zbytočne neupozorňuje.

 

Ako vybrať nôž – nerezová, uhlíková alebo keramická čepeľ?

 

 

Kvalitu noža určuje okrem remeselného umenia aj druh použitého materiálu. Všetky materiály majú svoje klady aj zápory, preto sa nedá jednoznačne povedať, ktorý z nich je pre výrobu noža najvhodnejší.

Nerezová oceľ obsahuje minimálne 13% chrómu, vďaka ktorému si nôž vyžaduje minimánu starostlivosť. Voči korózii je nerezová čepeľ odolnejšia ako uhlíková, brúsenie ostria je však o niečo náročnejšie a jeho trvácnosť je slabšia.

Uhlíková oceľ je zvyčajne tvrdšia a odolnejšia ako nerezová, ľahšie sa aj brúsi. Pre niekoho je dosť veľkou nevýhodou, že takúto čepeľ treba po každom použití utrieť do sucha a z času na čas ju pretrieť olejom. Inak začne chytať patinu a korodovať.

Keramická čepeľ sa vyrába suchým lisovaním a spekaním zirkónového prášku, ktorej ostrie je vytvorené diamantovým kotúčom. Kým kalená oceľ má na stupnici tvrdosti hodnotu len 6 až 6,5, hodnota zirkúnu je až 6,5 čo znamená, že keramická čepeľ má veľmi tvrdé ostrie, ktoré sa len pomaly zatupí (netreba ho často brúsiť). Nevýhodou tohto materiálu je jeho krehkosť. Nemožno s ním sekať či krájať kosti, ani by nám nemal spadnúť na tvrdú zem, pretože sa môže ľahko poškodiť.

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno