Včelári a poľovníci sa spoločne zhodli, že je potrebné urobiť radikálne zmeny v krajine a to predovšetkým v poľnohospodárskej, pretože systém veľkoplošného hospodárenia nevyhovuje včelám ani malej zveri.

Tento problém vnímame aj v kontexte zvyšovania stavov raticovej zveri na veľkej väčšine územia Slovenska a aj v lokalitách, kde jej výskyt nie je prirodzený. Taktiež chemizácia v poľnohospodárstve je riziková pre včelstvá aj pre najrôznejšie živočíchy.

Chov včiel a starostlivosť o voľne žijúcu zver má na Slovensku bohatú históriu. Včelári i poľovníci majú svoje organizácie na našom území už sto rokov. Divina a včelie produkty, a to najmä med patria medzi „kráľovské potraviny“ pochádzajúce z domácich zdrojov a čistej prírody. Poľovníci a včelári hľadajú vhodnú formu priamej distribúcie medu a diviny na Váš stôl, pretože legislatíva je na Slovensku v tomto smere príliš zložitá. Ich cieľom je dodávať kvalitný med a divinu i do školských jedální a seniorom.

Poľovníci a včelári budú spoločne podporovať:

  • budovanie napájačiek pre zver a včely
  • ozeleňovanie  poľnohospodárskej krajiny a jej odchemizovanie
  • výsadbu medonosných drevín
  • zakladanie biopásov s vhodnou skladbou rastlín pre zver a včely
  • zjednodušenie distribúcie diviny a včelích produktov

1 komentár

  1. Neviem, ci je mozne v sucasnosti uplne vylucit chemiu… Ale, najväcsie zverstvo,ktore dnes ti tzv.polnohospodari pachaju, je nedodrziavanie casu(fazy dna) na postrek. Mnohi z nich kludne,
    na drzovku striekaju okolo poludnia, v obdobi najväcsej znasky, namiesto po zapade slnka,ci v skorsich rannych hodinach,kym su vcely este doma. Toto keby sa striktne dodrziavalo, by velmi pomohlo vcelam. Ony su casto krat zasiahnute postrekom pocas letu zo znaskovej oblasti, nad prave postrekovanym lanom.
    A k tej mojej poznamke „tzv. polnohospodari“, iba tolko: Nie som v tejto oblasti odbornik, ale stari sedliaci vzdy tvrdili, ze rastlinna vyroba bez zivocisnej nemoze existovat. Kedy nase polia „videli“obycajny kravsky hnoj? Na jesen mnohe vidieky zapadnej Europy pachnu rozmetanym kravskym hnojom na poliach. A myslim,ze oni vedia preco je to dobre. Zial my si drancujeme“ nasu“ krajinu v kazdej oblasti, vidinou kratkodobeho zisku, v podvedomi so sloganom, “ po mne potopa“.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno