Polícia vyšetruje nález uhynutých medveďov v Národnom parku Veľká Fatra. Jeden z nich bol zastrelený, u druhého je príčina úhynu zatiaľ neznáma.

Oba medvede boli nájdené, ako ležia bez známok života pod stromom v priebehu niekoľkých dní. Podľa tvrdenia miestneho ekológa sú obdobných prípadov na Slovensku každý rok desiatky.

Upytliačený medveď – piatok 20. septembra 2019

upytliaceny medved
V Národnom parku Veľká Fatra bol v piaotk 20. septembra 2019 nájdený nezákonne zastrelený medveď. (Foto: Mária Apfelová)

V prípade prvého nálezu Zoologička Mária Apfelová na sociálnej sieti zverejnila fotografie z piatka 20. septembra 2019. Na tých je odfotený medveď, ktorého zastrelil pytliak.  „Po ohlásení nálezu uhynutého medveďa hnedého sme spoločne so zástupcami miestneho PZ a Polície vykonali obhliadku na mieste nálezu. Medveď bol zastrelený dlhou guľovou zbraňou. Polícia vyhľadávala balisticku stopu a prípad rieši ako trestný čin, pracuje však i s verziou, že mohlo ísť o sebaobranu. Ďalšie podrobnosti nateraz zverejňovať nebudeme.“ uviedla na svojom profile Apfelová.

Ďalší uhynutý medveď – nedeľa 22. septembra 2019

V pondelok pridala zoologička Mária Apfelová na svoj profil ďalší príspevok. Opäť sa týkal uhynutého medveďa. „Včera (22.9.) bol nájdený v územnej pôsobnosti NP Veľká Fatra ďalší mŕtvy medveď. Príčina úhynu nie je jasná.“

uhyn medved
O dva dni neskôr bol nájdený druhý mŕtvy medveď. Príčina úhynu zatiaľ nie je známa. (Foto: Mária Apfelová)

Podľa slov ekológa je podobných prípadov na Slovensku každoročne niekoľko desiatok, vo väčšine prípadov však pytliaci ulovenú zver ukryjú. Polícia v oboch prípadoch začala vyšetrovanie a bližšie informácie zatiaľ neboli verejnosti poskytnuté.

I keď nie je zatiaľ známe, kto za týmito činmi stojí, jedna vec je jasná – nepoľovnícka verejnosť v takýchto prípadoch obviňuje práve poľovníkov a tak hŕstka nezodpovedných jedincov vrhá zlé svetlo na nás všetkých. Redakcia portálu HOROU.sk takéto konanie jednoznačne odsudzuje. Na druhú stranu však určite stojí za zmienku, či podobné prípady nemá za následok dnešná politika celoplošnej ochrany tejto šelmy, bez ohľadu na jej stavy.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno