Mnohí z nás považujú rukovať noža len ako estetickú voľbu. Ale v skutočnosti je rukoväť noža mimoriadne dôležitá pre celkový výkon noža a jeho vlastnosti. V súčasnosti sa na výrobu rukovätí používajú kovsyntetika alebo prírodné materiály. Každý má svoje klady aj zápory.

Vlastnosti rukovätí nožov

Kovové materiály

Nehrdzavejúca oceľ – poskytuje vynikajúcu trvanlivosť a odolnosť voči korózii, ale problémom býva jej hmotnosť. Navyše je to šmykľavý materiál, čiže ich povrch musí byť upravený. Tento materiál sa často kombinuje s plastom alebo gumou, aby sa zlepšilo samotné uchopenie noža.

+ silný, tvrdý a odolný voči korózii
– hmotnosť, môže byť šmykľavý

Hliník – je zvyčajne kvôli farebnosti eloxovaný. Je to veľmi odolný materiál pre výrobu rukovätí. Je ľahký, ale nožom dáva pekný a mohutný vzhľad. Najbežnejším súčasným materiálom, ktorý sa používa na výrobu hliníkových rukovätí je zliatina T6-6061, ktorá má obrovskú pevnosť v ťahu.

Správne tvarovaná hliníková rukoväť poskytuje dotatočne pevné uchytenie, ktoré je pohodlné a neváži veľa. Ako negatívum je jeho používanie počas zimných mesiacov, pretože jeho povrch je nepríjemne studený.

+ silný, ľahký, odolný, odolný voči korózii
– nachylný na škrabance a ryhy, mierne klzký a studený

Titán – je ľahká kovová zliatina a ponúka najlepšiu odolnosť voči korózii s pomedzi kovov. Je o niečo ťažší ako hliník, ale stále sa považuje za ľahký kov. Pritom je oveľa silnejší, ale bohužiaľ aj drahší.

Titán je jedným z tých vzácnych kovov, ktorý v zime nechladí. Prostredníctvom procesu anodizácie získava titán jedinečnú a atraktívnu farbu.  Môže byť tiež textúrovaný pieskovaním.

+ silný, ľahký, odolný voči korózii
– pomerne drahý, náchylný k poškriabaniu sa

Syntetické materiály

Uhlíkové vlákno – je to polymér vystužený uhlíkovým vláknom. Veľmi silný, ale ľahký materiál, ktorý je aj dosť drahý. Aj keď je tento materiál silný, je aj dosť krehký a pri silných nárazoch môže prasknúť.

+ silný, ľahký, príťažlivý
– drahý a krehký

Micarta – je to organická zlúčenina fenolu (typ živice). Je ľahký, silný a podobný materiálu G-10.

Avšak tento materiál nemá žiadnu povrchovú štruktúru a je veľmi šmykľavý a hladký. Pritom je dosť prácne vytvoriť do tohto materiálu nejakú štruktúru. Z tohto dôvodu je aj cena dosť vysoká.

+ robustný, ľahký, trvanlivý
– drahý a krehký

G-10 – je druhom garolitu, čo laminovaný kompozit vyrobený zo sklolaminátu. Výsledný materiál je extrémne tvrdý, veľmi ľahký a silný. Tento materiál sa považuje za najtvrdší zo všetkých laminátov vyrobených zo sklených vlákien a je aj silnejší (ale krehkejší) ako Micarta.

Pevné a pohodlné uchopenie sa vytvára textúrou na jeho povrchu. Materiál je nepórovitý, trvanlivý, ľahký a dostupný v rôznych farbách.

+ robustný, ľahký, odolný
– krehký, bez elegancie

FRN / Zytel – je druh laminátového skla (FRN), termoplastického materiálu, ktorý vyrába americká spoločnosť DuPont. Je super silný, odolný voči ohýbaniu, oderu a prakticky nezničiteľný. A zároveň je aj lacný.

Je to z toho dôvodu, že sa môže vstrekovať do ľubovoľného tvaru a tvarovať rôznymi spôsobmi priamo vo výrobnom procese, čo prispieva k nízkym výrobným nákladom.

+ silný, ťažký, lacný s nulovou údržbou
– lacný plastový pocit a menej odolný

Prírodné materiály

Kosť – tento materiál sa používa už od vzniku noža a stále je veľmi populárny. V skutočnosti je to dnes najbežnejší materiál pri výrobe klasických vreckových nožov. Okrem rôznych kostí (najčastejšie používaná je kravská) sa dosť používajú aj iné podobné materiály ako parohy, rohy a kly.

Kosti môžu byť farbené, ako aj textúrované pri bezpečnejší úchop.
Nevýhodou môže byť, že je to porézny a klzký materiál, náchylný na deformáciu a prasknutie. Teplota, svetlo a vlhkosť tiež vplývajú na vlastnosti a vzhľad takejto rukoväti.

+ lacný, tradičný
– porézny, náchylný k prasknutiu,  bežný

Drevo – rovnako ako kosť, tak aj drevo sa používalo na rukoväť od nepamäti. Dobrá kvalitná drevená rukoväť môže byť odolná a atraktívna, a je to pomerne lacný materiál. Nožu dodáva krásny vzhľad. Podľa toho, kde sa bude nôž používať sa volí aj druh dreva. Vo vlhkých podmienkach je dobré, aby sa vybralo tvrdé alebo stabilizované drevo, ktoré nie je porézne. Napr. Dymondwood, Staminawood, Pakkawood, ktoré sú preglejky typicky vyrobené z brezy s pridaním živice a následným zlisovaním pod vysokým tlakom.

+ rozmanitý materiál, atraktívny, odolný, pohodlný úchop
– porézny a nestabilný

Koža – tento materiál sa používa hlavne pri poľovníckych  a vojenských nožoch. Obvykle sa jedná len o obalenú rukovať z iného materiálu kožou, ale v niektorých prípadoch býva koža nahrubo stlačená a lepená okolo tŕňu noža. Povrchovo sú potom upravované brúsením tak, aby odhalili svoj atraktívny vzhľad.

+ lacné a tradičné
– chýba pevnosť a trvanlivosť

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno