Mačka divá bola vo väčšine Európy skoro vyhubená. Dnes žije v juhovýchodnej Európe, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a na Balkáne. Na celom našom území sa vyskytuje asi 1400 kusov.

Mačka divá

Mačka divá sa podobá popolavohnedej mačke domácej, no je väčšia a jej chvost je hrubší, valcovitý a na jeho tupom konci má výrazné tmavé  prstence. Zveseným chvostom stále pošvihuje. Na čele medzi ušami má 4 tmavé pásiky, ušnice na hornej strane zarastené. Nohy priečne lemujú štyri, niekedy päť hrubších pruhov. Stopa mačky divej je okrúhla, odtlačky prstových mozoľov sú oddelené, pazúry vtiahnuté.

macka diva
Mačka divá je podobná popolavej mačke domácej, odlišuje sa však viacerými znakmi. Najviditeľnejším je hrubý, tupo zakončený chvost s čiernymi prstencami. (Foto: www.stock.adobe.com)

Život mačky divej

Teritórium mačky divej sa prevažne nachádza v listnatých lesoch nižších polôh s rozlohou asi 50 ha. Značkuje si ho výlučkami žliaz na tlapkách, močom a trusom, ktorý na hranici teritória niekedy zahrabáva.

Žije samotársky. Loví v navečer a skoro ráno. Na korisť sa vrhá skokom. Hlavnou potravou mačky divej sú myši a hraboše, pochutí si aj na obojživelníkoch, nepohrdne vtákmi, hmyzom a ani zdochlinou. V bažantnici je veľmi nežiadúca, narobí veľa škody.

Rozmnožovanie

Čas párenia mačky divej je koniec zimy – február a marec. Kocúry hľadajú páriace sa mačky, ak nežijú v pároch. Pri párení vydávajú plačlivé zvuky podobné mačke domácej. Kocúry bojujú o samice a pária sa s nimi v noci. Po 9 týždňoch mačka vrhne 3 – 5 bledých mačiatok a po 4 týždňoch dojčenia ich matka učí loviť. Pohlavne dospievajú asi v roku života a dožívajú sa aj 10 rokov.

Mačka divá je veľmi opatrná, pred nebezpečenstvom včas utečie najmä na strom a v prírode sa s ňou stretneme len zriedka. Je vzácna a celý rok chránená. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno