Čo robiť ak vás uštipne včela?

Čo sa stane, keď vás uštipne včela? Pre väčšinu ľudí predstavuje včelie uštipnutie iba nepríjemnosť. V mieste vpichu sa môže vyskytnúť dočasná ostrá bolesť, opuch, sčervenanie, teplo a svrbenie, ale žiadne vážne komplikácie. Ak ste však alergický na včely alebo vás uštiplo viacero včiel naraz, či včela uštipla vaše malé dieťa, včelie bodnutie môže byť problematickejšie. Môže dokonca ohroziť váš život. Keď vás včela uštipne, uvoľní sa jej žihadlo do pokožky. To nakoniec včelu zabije. Včely medonosné sú jediným typom včiel, ktoré po uštipnutí zahynú. Osy a iné im podobné druhy nestrácajú bodnutím život. Môžu vás bodnúť viackrát. Ak vás pichne včela, zanecháva vo vašom organizme jedovatý toxín, ktorý môže spôsobiť bolesť aj ďalšie príznaky. Niektorí ľudia sú na tento toxín dokonca alergickí.

Mierne alergické reakcie môžu spôsobiť extrémne sčervenanie a zvýšený opuch v mieste bodnutia.

Závažné alergické reakcie môžu mať nasledovné príznaky, ktoré sa môžu aj navzájom kombinovať:

  • Kožné príznaky: začervenanie, opuchy (tváre, dlaní, viečok, genitálií), žihľavka;
  • Kardiovaskulárne príznaky: poruchy srdečného rytmu, tlak na hrudníku, hypotenzia, cyanóza;
  • Očné príznaky: slzenie a pálenie očí;
  • Respiračné príznaky: sťažené dýchanie, nádcha, chrapot;
  • Tráviace príznaky: pocit na vracanie, bolesti brucha alebo kŕče, vracanie, hnačka;
  • Neurologické príznaky: bolesti hlavy, zmätenosť, strach, porucha vedomia.

Ak máte akékoľvek príznaky závažnej reakcie po uštipnutí včelou, vyhľadajte pomoc. Môžete mať anafylaktický šok, t.j. život ohrozujúcu alergickú reakciu.

 

Domáce prostriedky na včelie žihadlá

Pokiaľ nie ste alergický na včely alebo nemáte príznaky závažnej alergickej reakcie, môžete včelí vpich liečiť aj doma. Ak vás včela pichla, okamžite odstráňte žihadlo špendlíkom, okrajom nechtu alebo okrajom kreditnej karty. Pomáha to obmedzovať množstvo toxínov, ktoré sa do vašej pokožky uvoľňujú. Miesto vpichu umyte mydlom a vodou. Ochladzovanie miesta vpichu je najúčinnejším spôsobom, ako znížiť absorpciu jedu a pomáha aj znižovať opuch.

Domáce prostriedky môžu pomôcť zmierniť príznaky bodnutia včiel:

Med

Med môže pomôcť s hojením rán, bolesťou a svrbením. Ak chcete ošetriť miesto po bodnutí včelou, naneste malé množstvo medu na postihnutú oblasť. Prikryte voľným obväzom a nechajte pôsobiť hodinu.

Prášok na pečenie

Pasta vyrobená z jedlej sódy a vody pomáha neutralizovať včelí jed, a tým zmierňuje bolesť, svrbenie a opuch. Na postihnutú oblasť naneste silnú vrstvu kypriaceho prášku alebo jedlej sódy bikarbóny. Vrstvu nanesenej sódy prikryte obväzom. Nechajte pôsobiť najmenej 15 minút a podľa potreby naneste znova.

Jablčný ocot

Ocot je tiež výborným pomocníkom ako neutralizovať včelí jed. Miesto vpichu namočte do nádoby s octom jablčného muštu najmenej počas 15 minút. Môžete tiež namočiť obväz alebo látku do octu a potom ju priložiť na miesto bodnutia.

Zubná pasta

Stále nie je jasné, prečo zubná pasta pomáha zmierňovať miesto včelieho vpichu. Niektorí odborníci tvrdia, že zásaditá zubná pasta neutralizuje kyslý jed včiel medonosných. Ak je to pravda, zubná pasta však potom nefunguje na alkalický jed z osy. Tak či onak, zubná pasta je lacný a ľahký domáci prostriedok na vyskúšanie. Stačí ju trošku potrieť na postihnutú oblasť.

Vlhké tablety aspirínu

Ide  o populárny domáci prostriedok na zmiernenie bolesti a opuchu miesta včelieho vpichu.  Ide o nanášanie navlhčených tabliet aspirínu alebo aspirínovej pasty na miesto žihadla. Výsledky jednej štúdie z roku 2003 však ukázali, že lokálne použitie kyseliny acetylsalicylovej na miesto včelieho vpichu alebo na miesto bodnutia osou v skutočnosti zvyšuje začervenanie a nezmenšuje trvanie opuchov ani bolesti v porovnaní s použitím klasického ľadu.

Byliny a oleje

Aloe vera upokojuje pokožku a zmierňuje bolesť. Ak máte doma aloe vera rastlinu, odlomte list a vytlačte gél priamo na postihnuté miesto.

Krém nechtíka je antiseptikum, ktoré sa používa na hojenie drobných rán a na zmiernenie podráždenia pokožky. Krém naneste priamo na miesto uštipnutia a prikryte ho obväzom. Levanduľový éterický olej má protizápalové schopnosti a môže pomôcť zmierniť opuchy. Esenciálny olej zrieďte napríklad kokosovým alebo olivovým olejom a naneste pár kvapiek zmesi na miesto bodnutia.

Olej z čajovníka je prírodné antiseptikum a pomáha zmierňovať bolesti po bodnutí včelou. Zmiešajte ho napríklad s olivovým olejom a jednu kvapku naneste na miesto bodnutia.

Hrab obyčajný je osvedčeným rastlinným liekom pri bodnutí hmyzom a uštipnutí včelou. Môže pomôcť zmierniť zápal, bolesť a svrbenie. Podľa potreby prikladajte hrab priamo na miesto vpichu včely.

Tradičná liečba po uštipnutí včelou

Miesta vpichu včiel sa tradične ošetrujú ľadom alebo studeným obkladom, aby sa znížila bolesť aj opuch. Pomôcť môžu tiež protizápalové lieky. Svrbenie a začervenanie môžete liečiť hydrokortizónovým krémom alebo krémom s obsahom kalamínu. Ak je svrbenie a opuch závažné, perorálne antihistaminikum vo forme gélu alebo tabliet vám určite prinesie úľavu.

Aby ste znížili riziko infekcie, miesto vpichu si nedráždite škriabaním. Poškrabanie môže zosilniť svrbenie, opuch a začervenanie. Ak ste v minulosti dostali po uštipnutí včelou anafylaktický šok, musíte vždy so sebou nosiť lieky, ktoré vám na zabránenie závažnej alergickej reakcie predpísal váš ošetrujúci lekár.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno