Ako sa zbaviť kuny / ako odplašiť kunu

Pokiaľ máte starosti s neželaným obyvateľom domu poväčšine sa jedná o kunu skalnú (Martes foina), ktorá žije veľmi samotársky. Väčšinou obýva okraje lesov a skalnatý terén, ale dokáže žiť aj v blízkosti ľudských stavieb (na povalách, v opustených budovách, šachtách, podkroví chát a chalúp), ako aj v centrách veľkých miest.

Je to predátor, ktorý sa živí potkanmi, myšami, požiera tiež hmyz, dážďovky, plazy a často vyhrabáva zo zeme larvy a kukly čmeľov a ôs. Až potiaľto by sa dalo o kune skalnej povedať, že ide o veľmi užitočné a milé zviera.

Ako škodí kuna?

Neplatí to však v tom prípade, keď si nájde cestu pod strechu domu, do kurína, alebo do auta, kde dokáže zničiť izoláciu, káble a svojimi výkalmi spôsobiť aj výrazný zápach.

Problém nastáva aj vtedy, keď chováte hydinu. Kuna totiž útočí na sliepky a zvykne ich zabiť, no neodvlečie svoju korisť. Vtedy už len málokto myslí na jej kladné stránky a snaží sa neželaného návštevníka, čo najskôr zbaviť, odplašiť, odpudiť alebo aj chytiť do pasce.

Keďže kuna skalná má dobre vyvinutý sluch, čuch a žije teritoriálne, je dobré využiť tieto výnimočné schopnosti proti nej samotnej.

Ako sa zbaviť kuny

5 účinných tipov ako sa zbaviť kuny

Možno aj vy máte problémy s neželaným návštevníkom a pýtate sa, ako sa zbaviť kuny v aute, v dome, na povale, či jednoducho na vašom pozemku. Toto sú najúčinnejšie a overené spôsoby, ako odplašiť kunu.

1. Akustické ultrazvukové odpudzovače

Na odplašenie kuny skúste používať rôzne akustické ultrazvukové odpudzovače ako napr. Kemo alebo PR, ktoré šírením vysokofrekvenčného signálu nepriaznivo vplývajú na sluch a nervovú sústavu aj iných malých hlodavcov, nielen kún. Vhodné je tiež investovať do takého ultrazvukového plašiča, ktorý dokáže meniť frekvenciu ultrazvuku tak, aby kunu tento meniaci sa ultrazvuk, čo najviac obťažoval a nemala čas si naň zvyknúť.

2. Kombinácia ultrazvukového a pachového odpudzovača

Ideálnou možnosťou ako sa zbaviť kuny je kombinácia pôsobenia ultrazvukového odpudzovača s rôznymi pachovými odpudzovačmi ako napr:

  • Kornitol
  • Animalit
  • Invifens
  • Hukinol

Tie dokážu pomocou koncentrovaného ľudského potu vytvoriť nielen proti kunám, ale aj iným divým zvieratám pachovú prekážku (ohradník), ktorá bude prirodzene odpudzovať tieto tvory z jeho dosahu. Tieto pachové prípravky sú účinné od 4 do 16 týždňov od dňa aplikácie a tiež je vhodné ich striedať, aby kuna nemala čas si navyknúť na jeden druh zápachu.

3. Elektrický izolátor

Neviete ako sa zbaviť kuny na povale? Riešením môže byť aj finančne náročnejší spôsob nainštalovania elektrického izolátora (ohradníka) v žľaboch a zvodoch, ktorý mechanicky tvorí prekážku pre vstup kuny do podkrovia. Pretože kuna dokáže vyliezť do podkrovia nielen po strome v jeho blízkosti, ale vďaka svojim ostrím pazúrikom aj po hladkej stene, či zvode. Preto práve elektrický izolátor je skvelým spôsobom ako sa zbaviť kuny v podkroví.

4. Domáce tipy na odplašenie kuny

Niektoré spôsoby, ktoré sa zakladajú na skúsenostiach ľudí pri odplašení kún sú napr. roztrúsiť v teritóriu kuny nefarbené ľudské vlasy, čerstvé výkaly iných predátorov (ako napr. tigra, leva, rysa atď.), rôzne chemické prípravky ako savo, čpavok alebo výrazne zapáchajúci parfém alebo toaletnú vodu, pretože kuny neznášajú výrazné vône ani pachy svojich prirodzených nepriateľov. Toto sú skvelé tipy ako sa zbaviť kuny v dome, v aute alebo na pozemku.

5. Chov prirodzeného nepriateľa kuny

Keďže kuna skalná je predátorom, ktorý sa zameriava na rovnakú korisť ako mačka, mohol by pri jej odpudení pomôcť aj jej chov, prípadne chov psa, ktorý si svoje teritórium tiež výrazne značkuje, a tým dokáže kunu odpudiť.

Pomôže nastraženie pasce?

Je možné kunu odchytiť aj do pasce, do ktorej môžete nastražiť čerstvé vajíčko, alebo slivku, či čerešňu. Ale tento spôsob si vyžaduje veľkú trpezlivosť a skúsenosti s nastražením pasce, lebo kuna je bystré a šikovné zviera hlavne pri vyberaní návnady z pasce. Pasca musí byť tiež umiestnená na chodník, ktorým kuna prechádza. Zvykne si ho značiť svojimi výkalmi. Chytenú kunu je však zakázané zabiť, lebo je zákonom chránená.

Kuny sú veľmi rozumné zvery a len veľmi ťažko opúšťajú svoj revír. Preto je potrebné sa obrniť veľkou trpezlivosťou a účinky už spomenutých odpudzovačov postupne skúšať a kombinovať, až kým sa nedostaví požadovaný stav, a to odchod kuny z Vášho majetku. Poznáte nejaký iný účinný a overený spôsob ako sa zbaviť kuny? Povedzte nám o ňom!

1 komentár

  1. Pekný článok , len ten záver pokiaľ viem kuna skalná má svoj čas lovu – t. j. zákonom chránené zvieratá nemajú dobu lovu , lovia sa len na mimoriadnu výnimku . Z toho vyplýva , že to kuna asi nebude lovená na výnimku ….

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno