Jack Russel teriér je malý poľovný pes, povestný svojou veselou a odvážnou povahou. Prekypuje nevyčerpateľnou energiou a vytrvalosťou. Svojmu majiteľovi vnáša do života radosť a množstvo pozitívnej energie. Je to verný priateľ rodiny, ale aj ostražitý a smelý pracovný pes.  

Jack Russel teriér

Teriér Jacka Russella má svoj pôvod v Spojenom kráľovstve známom dlhou poľovníckou tradíciou. Pri honoch na líšku sa niekedy stalo, že sa schovala do nory, odkiaľ ju privysoké duriče nemohli kvôli svojej veľkosti vyduriť. Na tento účel sa využívali teriéry správnej veľkosti, plní odvahy vbehnúť do líščej nory, odkiaľ ju štekaním a dorážaním vyhnali. Týmto teriérom sa hovorilo „working terriers„, ktoré sa neskôr stali základom pre väčšinu teriérov pochádzajúcich zo Spojeného kráľovstva – aj Jacka Russella.

V 19. storočí žil v Anglicku vidiecky farár John „Jack“ Russell, ktorý bol vášnivým poľovníkom a teda aj chovateľom psov a jazdcom. Choval najmä foxhoundov a teriérov. Už vtedy sa plemeno začalo deliť na výstavné a pracovné – výstavné psy sú naďalej známe pod názvom foxteriér, aj keď sa v súčasnosti na líšky v Anglicku už nepoužívajú – z dôvodu zmenenej stavby tela ktorá je síce veľmi pekná a efektná, ale nie na túto prácu vhodná. Pracovné foxteriéry – „foxing terriers“ – sa stali známe pod názvom „Jack Russell Terrier“.

Povaha a správanie

Jack Russel teriér je obľúbeným plemenom vďaka jeho hravej a veselej povahe. Je to veľmi inteligentný a nadšený pes, ktorý potrebuje byť stále niečím zamestnaný. Sú preňho vhodné rôzne športové aktivity pre psov, ale aj hry v kruhu rodiny a dlhé prechádzky v prírode. Rád šantí, hrabe a srší nápadmi. Je nezvyčajne živý a je ťažké ho unaviť. Medzi deťmi a Jackom môžu vzniknúť nekonečné priateľstvá, kde sa prejaví jeho jemná, vnímavá a láskavá povaha.

Celkový vzhľad

Je to nižší a robustnejší pes s pevnou kostrou. Má plochú lebku, uši, ktoré majú tvar písmena V, sú preklopené dopredu a tesne priliehajú k hlave. Má tmavú farbu očí, ňufák je čierny. Zaujímavosťou a charakteristickou črtou je, že tento pes meria viac na dĺžku ako na výšku. Chvost je rovný, silný a vysoko nasadený. Obvykle sa kopíruje na vhodnú dĺžku v pomere k telu. Srsť môže byť hrubá, ale aj jemná a hladká. Čo sa týka sfarbenia, má bielu srsť s hnedými, žltými až čiernymi škvrnami.

Výška psa: 25 – 30 cm
Výška sučky: 25 – 30 cm
Váha: 4 – 8 kg
FCI: teriéry

Využitie Jack Russel teriéra

Na poľovačkách je veľmi rýchly a vytrvalý. Vyšľachtili ho na lov líšok a hlodavcov. Využíva sa ako durič alebo norník.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno