Pištoľ Beretta 92

Kaliber9x19mm
Kapacita zásobníka15 nábojov
Spúšťový mechanizmusjednočinný/dvojčinný
Rýchlosť náboja na ústí zbrane390 m/s
Celková dĺžka217 mm
Dĺžka hlavne125 mm / 6-drážková s pravotočivým zatočením
Celková šírka38 mm
Celková výška137 mm
Zámerná dĺžka / mieridlá155 mm / trojbodové
Váha s prázdnym zásobníkom945g

Beretta model 92 je poloautomatická samonabíjacia pištoľ s jedno a dvojčinným spúšťovým mechanizmom. Pôvodne bol tento model navrhnutý pre taliansku armádu a políciu, ale postupne sa dostal do výzbroje vo viac ako 40 krajinách sveta medzi iným aj v USA. V roku 1975 ho skonštruovali traja taliansky konštruktéri: Carlo Beretta, Guiseppe Mazzetti a Vittorio Valle. Tento návrh vychádzal z modelov M1922, z ktorého prevzali dizajn záveru a M1951, z ktorého si osvojili aj telo z ľahkej zliatiny a závorník. Tak isto prebrali aj uhol rukoväti a predné mieridlá umiestnené na závere.

Modernizácia Beretty92 spočívala hlavne v zdvojnásobení kapacity zásobníka (jednoradový zmenili na dvojradový), z ktorého sa náboje posúvali priamo do nábojovej komory a pridali aj kombinovanú poistku, ktorá pri otočení odpájala tiahlo spúšte od bicieho mechanizmu a zablokovala aj úderník. Tak isto pridali na Berettu92 aj indikátor nabitia, ktorý nebol len ľahko viditeľný, ale v tme bolo možné zistiť jeho polohu aj hmatom.

Pištole Beretta 92 sú ovládané krátkym spätným pohybom. Blokovací systém je typu Walther s vertikálne sklopnou zámkou umiestnenou pod zadnou časťou hlavne. Má dvojčinný spúšťový mechanizmus (ktorý môže pracovať aj jednočinne) a obojstrannú bezpečnostnú poistku. Zásobník je dvojradový na 15 nábojov kalibru 9x19mm ParabollumTelo zbarne je vyrobené zo zliatiny hliníka, aby sa znížila celková hmotnosť zbrane. Mieridlá sú pevné, trojbodové. Po skúsenostiach sa od roku 1980 do pištole zakomponoval ďalší bezpečnostný prvok. Ten pri náhodnom zlyhaní pištole blokuje záver pri spätnom pohybe smerom dozadu, aby nevyletel z tela zbrane až do tváre strelca. Účinný dosah výstrelu je 50m.Tvrdý pochrómovaný 6-drážkový pravotočivý vývrt redukuje opotrebovanie hlavne a chráni ju pred koróziou. Uvoľňovač zásobníku je možné jednoduchou montážou premiestniť na druhú stranu.

Od roku 2000 začala spoločnosť Beretta nahrádzať niektoré kovové časti polymérom a kovom vystuženým polymérom, aby znížili samotnú hmotnosť zbrane a náklady na samotnú výrobu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno