Tak ako ostatná zver, aj vtáky môžu počas silnejšej zimy trpieť nedostatkom potravy a sú odkázané na ľudskú pomoc. Pri prikrmovaní je treba dbať na vhodnosť použitého krmiva.

Prikrmovanie vtáctva

Štátna ochrana prírody SR pripravila pár tipov a rád – ako, kedy, kde a čím prikrmovať naše vtáctvo.

Kedy začať prikrmovať

Kedy začať s prikrmovaním? Odpoveď je jednoduchá – v čase núdze. V zásade platí, že keď teploty klesnú pod nulu, nasneží, alebo sa tvorí srieň, môžeme smelo začať prikrmovať a pokračovať počas celej zimy.

Ak sa počas zimy oteplí a nastane odmäk, môžeme intenzitu kŕmenia znížiť. Naopak keď udrú silné mrazy, kŕmime intenzívnejšie.

Vtáky dokážu väčšinou prečkať zimu aj bez nutnosti prikrmovania, avšak v kritických situáciách, ako sú dlhotrvajúce extrémne mrazy, alebo poľadovica na konárikoch stromov, môžeme nejednému operencovi zachrániť život.

stehlik pestry
Stehlík pestrý (Autor foto: Juraj Žiak, Foto zdroj: www.sopsr.sk)

Kde prikrmovať?

Pri výbere lokality na prikrmovanie sa vyhýbame blízkosti frekventovaných ciest, veľkých presklených plôch, do ktorých by vtáctvo mohlo narážať. Ak bývame v bytovke buďme ohľaduplní k našim susedom, ktorých pohľad na balkón zasypaný pozostatkami krmiva nemusí potešiť. Kŕmidlo je tiež dobré umiestniť tak, aby vtáky neboli priamo na rane predátorom.

Čím prikrmovať?

Najlepšou a najdostupnejšou komoditou je slnečnica. Je jedno či je čierna alebo ”žíhaná“. Môžeme ju však kombinovať do zmesí s inými semenami, ako je napríklad repka, konopné semeno, ľanové semeno, proso, pšenica alebo mak. Sýkorky a ďatle obľubujú aj orechy a loj (najlepšie hovädzí). Drozdy a chochláče zase uvítajú jabĺčka.

Kedy s prikrmovaním prestať

Tak ako väčšina druhov zvierat, aj spevavce, ktoré u nás zimujú, si veľmi rýchlo zvyknú na jednouchý spôsob získavania potravy z kŕmidiel a môžu trochu “zlenivieť”. Preto keď prichádza jar a vtáctvo začína spievať, dni sa predlžujú, sneh sa roztopí, prestávame kŕmidlá dopĺňať. Sú známe prípady, kedy spevavce (predovšetkým sýkorky) začali svoje mláďatá kŕmiť slnečnicovými semenami a tie z dôvodu nedostatočného prímu bielkovín uhynuli, alebo sa im vytvorili určité deformácie a nedostatky pri vývoji.

Pozor, čo nemôžeme?

Vtákom nikdy neponúkame pečivo, aj keď ho s chuťou žerú, môžeme im tým spôsobiť veľké zažívacie problémy (pečivo v žalúdku vtákov kvasí). Rovnako sa vyvarujme soleným, koreneným, praženým a údeným potravinám.

V žiadnom prípade nekŕmime vtáky počas vegetačného obdobia, kedy je v prírode dostatok potravy. Odporúčame kŕmidlá pravidelne čistiť a udržiavať v dobrom stave.

Treba brať na zreteľ aj legislatívu a fakt, že všetky druhy vtákov podliehajú zákonnej ochrane, a preto nie je možné ich chytať a manipulovať s nimi. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno