Slovenský klub sokoliarov pri Slovenskej poľovníckej komore zažíva obrovský úspech. Po dvanástich rokoch snaženia sa im podarilo zapísať sokoliarstvo do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Dňa 24. januára 2019 prezident Slovenského klubu sokoliarov pri SPK Alojz Kaššák prebral z rúk ministerky kultúry SR Ľubici Laššákovej osvedčenie o zápise, o ktorý sa naši sokoliari pokúšali v minulom roku už piaty krát!

Sokoliarstvo je na území Slovenska nepretržite od 5. storočia nášho letopočtu. Po zápise sokoliarstva na národný zoznam, máme možnosť zapísať ho aj na Svetový zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, na ktorom sa už nachádza viacero štátov Európy a Ázie. Slovensko je svetovým lídrom vo výchove mladých sokoliarov (máme jedinú základnú školu na svete s povinným predmetom sokoliarstvo – ZŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach) a zároveň aj kolískou moderného sokoliarstva.

„Nič nie je krajšie, ako kráčať lesom a mať sokoliarskeho dravca, ktorý lieta nad vami a vráti sa vám kedykoľvek na rukavicu. Nič ho neviaže, môže kedykoľvek uletieť. Starí sokoliari hovorili, že je k vám pripútaný len silou vášho ducha,“

povedal prezident klubu SKS pri SPK Alojz Kaššák.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno