FLIR Scout TK – test

Termovízia FLIR Scout TK je jednoručný monokulár, ktorý slúži na pozorovanie a prieskum exteriéru, a aj ako bezpečnostné zariadenie. TH Scout deteguje infračervené svetlo, čo sa bežne nazýva aj teplotným zobrazením pozorovaného priestoru a to ako počas dňa, tak aj v noci, alebo počas hmly. Dokáže detegovať dospelú osobu až do vzdialenosti 90m, a táto kamera je aj dostatočne silná na to, aby detegovala teplo, ktoré po sebe zanechal človek, alebo zviera, ktoré sa nedávno nachádzalo v priestore.

Rozlíšenie

Rozlíšenie obrazu zabezpečuje 160×120 pixelové FLIR leptonové termálne jadro. Uvedená hodnota rozlíšenia sa môže javiť ako nízka, ale pre svoje účely je dostatočná. Cieľom kamery nie je úplná identifikácia cieľa, ale jednoducho zistiť prítomnosť osoby alebo zvieraťa. Toto rozlíšenie snímača je následne upravené na obrazovke okuláru na obraz s rozlíšením 640×480 pixelov.

Rovnako ako ostatné produkty s leptónovými snímačmi sa očakáva, že aj kamera TK Scout má teplotnú citlivosť 0,10°C, ktorá je dostatočná. Kamera dokáže pracovať s teplotným rozsahom od -20°C až do +120°C, a tak môže bez problémov fungovať aj v extrémnych prírodných podmienkach. Ak potrebujete detegovať predmety, ktoré majú viac ako 120°C, prosím uvedomte si už stojíte pri krátery sopky…

 

Zobrazovanie

S cieľom získať, čo najlepšiu detekciu aj na väčšie vzdialenosti, tak kamera TK Scout má 20° objektív. Zorné pole je síce užšie, ale detegovanie predmetov na dlhšie vzdialenosti sa javí lepšie. Objektív je pevný, s dobrým výsledkom pri zameriavaní predmetov vo vzdialenosti od 25cm až po relatívne nekonečno, a to v závislosti na veľkosti terča. Ale prakticky detegovaný predmet dokáže zachytiť až do vzdialenosti 90m. V tejto vzdialenosti je šírka zorného poľa asi 32m, a jeden pixel zobrazenia pokrýva plochu asi 20cm2. Ak chcete pozorovať myš, tá by nemala byť ďalej ako 22m od Vás. Takže ak pozorujete predmet vzdialený spomínaných 90m musí ísť o veľký objekt.

Pamäť

Kamera TK Scout dokáže uložiť až 1000 fotiek alebo 4 hodiny videa do internej pamäte kamery. Snímky sa ukladajú stlačením tlačidla v hornej časti kamery, ktoré je ľahko vykonateľné, bez toho, aby bol potrebný pohľad na tlačidlo. Uložené súbory možno stiahnuť cez mikro USB pripojenie (kábel je súčasťou balenia). Cez tento USB port sa tiež nabíja interná Líthium-Iónová batéria. Po úplnom nabití batérie môže kamera nepretržito pracovať až po dobu 5 hodín, zatiaľ čo nabíjanie trvá asi 4 hodiny.

Funkčnosť

Kamera FLIR Scout TK používa na ovládanie všetkých základných funkcií štyri tlačidlá. Po stlačení tlačidla ON, kamera do 4 sekúnd ožíva. Tlačidlom BRIGHTNESS je možné upraviť jas obrazu v hľadáčiku medzi niekoľkými prednastavenými úrovňami. Krátkym stlačením tlačidla CAPTURE sníma kamera statické obrazy – fotky, pri dlhšom stlačení – nahráva video. Stláčaním tlačidla PALETTE je možné nastaviť až šesť obľúbených farebných možností zobrazovania teplôt. Funkcia InsertAlert slúži pre rýchle lokalizovanie ľudí alebo zvierat v teréne a kamera k tomuto zobrazeniu používa len bielu a čiernu farbu. Detegovaný predmet zobrazí v červenou farbou. Posledným tlačidlom je možné nastavovať dioptrie okuláru.

Prevedenie

Vďaka malému leptonovému snímaču (3/8“) patrí kamera TK Scout medzi najmenšie termokamery od spoločnosti FLIR, aké kedy produkovala. Pri dĺžke kamery 10,2cm je jej hmotnosť len 170g. Spoločnosť FLIR naplno využila jej prednosti a pri jej kompaktnosti má aj robustné puzdro s ochranou IP67, čo znamená, že je úplne odolná voči prachu a do vody môže byť ponorená až do hĺbky 90cm. Citlivé oblasti akými sú USB port a objektív sú chránené gumovými krytkami.

Zhrnutie

Keď uvažujeme, do ktorej skupiny táto termokamera patrí, tak určite k modelom FLIR C2 a FLIR ONE. Obe majú leptónový snímač. FLIR C2 má len funkciu fotenia a jeho rozlíšnie je len 80x60pixelov. V prípade, keby, mal tento model novší typ snímača, tak k zásadným rozdielom by došlo pri porovnávaní šošovky a dizajnu. Zatiaľ, čo pre okolie domu alebo garáže úplne postačuje model FLIR C2, do prírody by som si rozhodne vybral kameru Scout TK.

 

Kamera FLIR ONE je typ smartfonového zariadenia, ktoré ponúka rovnaké rozlíšenie ako model Scout TK, ale za podstatne nižšiu cenu (ak už máte telefón). Iný rozdiel ako v nezabudovanom displeji je aj v tom, že používa širokouhlý objektív. To dáva modelu FLIR ONE výhodu v interiéri, aj pri malej vzdialenosti, ale obmedzuje výkon na dlhé vzdialenosti. Tu je opäť dobré si na rekreáciu alebo bezpečnosť v prírode vybrať model Scout TK.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno