Veterinári na východe Slovenska prichádzajú s návrhom špeciálneho pachového oplotenia proti africkému moru ošípaných. Cieľom je takmer hermeticky uzavrieť neliečiteľný vírus v ohnisku nákazy na Dolnom Zemplíne. Diviaky nebudú môcť rozširovať AMO ďalej do vnútrozemia.

Ohradník by mal byť postavený pozdĺž ciest, riek či mostov. Veterinári tak chcú diviačiu zver radikálne zablokovať v okresoch Trebišov a Michalovce.

„Vytvorili sme takzvanú pomyselnú čiaru od ukrajinských hraníc po Michaľany. Zhruba od 65 do 75 kilometrov,“ uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Pachy z medveďa a vlka, z ktorých má diviak najväčší strach, im majú zabrániť vo voľnom pohybe. Pachový ohradník bude postavený vo voľnej prírode. Pre človeka to však nepredstavuje žiadne riziko.

„Upozornenie určite je, nedotýkať sa, nemanipulovať s ohradníkom. Nie je nebezpečný,“ dodal Bíreš.

Rozhodnutie izolovať mor práve formou špeciálneho oplotenia prichádza z dôvodu obáv hromadnej likvidácie ošípaných u veľkochovateľov. Tí sa neliečiteľnej nákaze doteraz úspešne bránia. S výstavbou ohradníka sa začne po zastavení úhynu diviakov v ohnisku nákazy. Jeho vzdialenosť od tejto zóny bude približne 10 kilometrov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno