V Opatovciach nad Nitrov sa podarilo amatérskemu fotografovi získať zaujímavé zábery. Na lúke sa páslo stádo danielov škvrnitých a medzi nimi sa nachádzal jeden netradičný, biely – albín.

„Predtým som ešte nevidel bieleho daniela. Myslím si, že je to rarita,“ povedal autor videa Róbert.

Väčšinu lesov v okolí Opatoviec nad Nitrou spravuje Poľovnícke združenie Bojnice. Ako uviedol jeho predseda Jozef Hatvanyi, v danej lokalite sú veľké stáda zveri bežné.

„Vyskytol sa medzi nimi aj daniel albín. Nemusí byť len z našich normovaných kmeňových stavov, čiže z nášho revíru. Ale môže byť aj z iných lokalít, iných revírov. Ale vieme, že takéto albíny sa tu vyskytujú,“ potvrdil poľovník.

Narážal na to, že výskyt bieleho daniela na hornej Nitre nie je taký vzácny ako kedysi. Poľovníci totiž medzi zverou už objavili niekoľko bielych jedincov.

Daniele – jeden Albín a Slovensko

Nádhera ?? Okolie Opatovce nad Nitrou….Daniele medzi nimi jeden bielyZdroj: Róbert Greschner

Uverejnil používateľ Čo dnes – codnes.sk Pondelok 20. januára 2020

Albinizmus

Albinizmus sa vyskytuje aj u inej zveri. Najviac ich je u danielov. Osobne som však videl albínov aj u diviačej zveri aj u vysokej,“ povedal Hatvanyi.

Spomenul aj to, že mnoho poľovníkov má pred bielymi danielmi ale celkovo aj pred inou bielou zverou rešpekt. Hovorí sa, že keď ulovíte albína, tak postihne Vás nejaké nešťastie.

Dodal, že albinizmus u danielov škvrnitých je nežiadúci. Z ich genofondu vyplýva, že by mali mať na sebe škvrny. „Vyskytujú sa tu i čierne daniele, čo tiež nie je správny genofond. V budúcnosti uvažujeme o tom, že by sme sem nasadili nové daniele škvrnité s novým genofondom, aby sme obnovili krv,“ uzavrel Jozef Hatvanyi.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno