Vedci si mysleli, že drobný párnokopytník Tragulus versicolor – Myší jeleň vyhynul pred tridsiatimi rokmi pre jeho nadmerný lov. Na základe nájdenia tohto kríženca, bol vyškrtnutý zo zoznamu hľadaných druhov zveri.

Niekoľko jedincov sa podarilo zachytiť pomocou fotopasce v Annamskom pohorí, ktoré tvorí prirodzenú hranicu medzi Vietnamom a Laosom.

Zviera bolo zaradené na zozname 25 najhľadanejších stratených druhov organizácie Global Wildlife Conservation (Svetová ochrana prírody).

Prvýkrát bol objavený v roku 1910. Bohužiaľ, bol vyhľadávanou poľovníckou trofejou a vedci sa obávali, že preto vyhynul. Od roku 1990 totiž neexistuje žiadne potvrdené pozorovanie tohto druhu.

Pre obyvateľov v blízkosti juhoázijského pohoria však Myší jeleň nebol nikdy stratený. Tvrdili, že ho často videli v priľahlých lesoch. Vedci vďaka pomoci miestnych obyvateľov zachytili tento druh párnokopytníka na záberoch viac ako dvestokrát. Nevedia však potvrdiť, koľko jedincov ich fotopasce skutočne odfotili.

 

Tento rok už zo zoznamu najhľadanejších druho vyškrtli najväčšiu včelu na svete, ktorá bola stratená až 38 rokov. Teraz sa k nej pridá aj drobný živočích, ktorého prezývajú aj vietnamský myší jeleň. V skutočnosti nie je jeleň, ale patrí medzi párnokopytníky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno