Ďalekohľad Barr&Stroud Savannah 8×42 vo verzii s ED sklami predstavuje určite krok vpred v porovnaní so štandardnou verziou Savannah 8×42. Hoci pri porovnaní kompletnej charakteristiky a celkového výzoru sú oba ďalekohľady v podstate identické, hlavným rozdielom ostáva použitie šošoviek zo skla s extra nízkou disperziou (ED skla) práve v tomto novom modeli.

ED sklo

Čím sú ED sklá tak odlišné a čo je pre ne charakteristické? Určite môžeme potvrdiť, že sa jedná o veľmi kvalitné, precízne spracované šošovky, ktoré vo vnútri obsahujú menej vzduchových bublín  a špecifických deformácií, ktoré môžu potenciálne vo veľkej miere spôsobovať celkové skreslenie obrazu v porovnaní so šošovkami nízkej, alebo dokonca bežnej kvality, ktoré sú obvykle použité v štandardných komerčných ďalekohľadoch. Pri detailnejšej analýze zistíme, že hlavným efektom ED skiel je eliminácia chromatickej odchýlky, nakoľko použité sklo koncentruje a smeruje svetlo špecifickej vlnovej dĺžky priamo do očí pozorovateľa.Odhliadnuc od označenia na zaostrovacom koliesku, že sa jedná o ED verziu má bežný používateľ malú šancu odhaliť o aký model sa jedná. Rozdiel možno zistiť hlavne po priložení oboch modelov k očiam. Aj keď tento rozdiel možno nezaregistrujete okamžite, keďže aj štandardný model Savannah 8×42 disponuje veľmi dobrou kvalitou obrazu, pri dlhšom a pozornejšom sledovaní možno vidieť lepšiu kvalitu obrazu pri verzii modelu ED.

Keď teda šošovky z ED skiel majú citeľný vplyv na kvalitu obrazu, prečo ich výrobca nepoužil vo všetkých modeloch dodávanej optiky?Odpoveďou na našu otázku môže byť cenová a technologická náročnosť výroby, čo je hlavným dôvodom obmedzeného použitia v ďalekohľadoch vyšších rád.

Optika & ochranné pokrytie

Okrem šošoviek z ED skiel použil výrobca Barr & Stroud kvalitné optické hranoly a ochranné pokrytie oboch šošoviek a priziem pre zvýraznenie kvality dosahovaného zobrazenia.Môžem  smelo konštatovať, že výsledný efekt stojí za to. Nemôžem si pomôcť,ale očarený čistotou, jasnosťou a ostrosťou obrazu môžem potvrdiť, že sa jedná o jeden z najlepších ďalekohľadov v tejto cenovej relácii. Už štandardná verzia tohoto ďalekohľadu bola výnimočná, vylepšená ED verzia je ešte lepšia.

Optické hranoly konštrukcie roof z prémiového skla BaK-4 boli použité vo všetkých modeloch produktovej rady Savannah, čoho efektom je ostrý, vysoko kontrastný obraz v celom rozsahu zorného poľa.Všetky ďalekohľady rady Savannah disponujú fázovým korekčným pokrytím priziem, ktoré umožňuje udržanie svetla v správnej farebnej fáze a výrobca udáva zvýšenú odrazovosť priziem cca. o 8%. Použité optické elementy sú plne viacvrstvovo pokryté. Toto v praxi znamená, že všetky optické povrchy prichádzajúce do kontaktu s vonkajším vzduchom sú pokryté viacerýmo vrstvami protiodrazového materiálu, čo zosilňuje množstvo svetla, ktoré prenikne optickou sústavou, až k oku pozorovateľa.

Štatistiky

Odhliadnuc od získané obrazu výnimočnej kvality, druhou veľkou prednosťou ďalekohľadu je veľmi široké zorné pole. Zdanlivé zorné pole modelu Barr & Stroud Savannah 8×42 ED predstavuje 143m na 1000m, čím tento model poráža aj najlepších zástupcov ďalekohľadov určených na pozorovanie vtákov ako napr. Swarowski 8.5×42 EL ( 133 m na 1000m). Majme pritom stále na pamäti, že cena modelu Swarovski je pritom cca. 10x vyššia  ako cena tohoto exempláru Savannah

Ďalekohľady s pevným zväčšením 8x a priemerom objektívu 42mm bývajú veľmi často využívané pre pozorovanie vtákov, nakoľko predstavujú optimálny kompromis medzi zväčšením, zorným poľom ,svetelnosťou a celkovými rozmermi. Pokiaľ sa vám navyše podarí získať model so skutočne širokým zorným poľom ako je tento, jedná sa naozaj o ideálnu kombináciu.

Ďalekohľady 8×42 majú výstupnú pupilu 5.25 a stmievací faktor 18.3 čo predstavuje ideálnu voľbu pre zhoršené svetelné podmienky ako napr. použitie za súmraku a za svitania, ktoré je z časového hľadiska pre pozorovanie vtákov ideálne. Netreba zabúdať, že oba uvedené parametre pritom nezohľadňujú kvalitu použitých optických hranolov, šošoviek, ich pokrytie a pod. Oba parametre slúžia len na porovnanie optického výkonu ďalekohľadov rôznych konfigurácií za znížených svetelných podmienok.

Najbližšia vzdialenosť pre zaostrenie predstavuje ukážkové 2m, čim tento model poráža oveľa drahšie aktuálne dostupné ďalekohľady.Túto vlastnosť určite oceníte pokiaľ sa venujete napr. pozorovaniu hmyzu, motýľov, včiel na kvetoch a pod.

Telo ďalekohľadu

Rozmery ďalekohľaduBarr & Stroud 8×42 Savannah ED  sú v podstate štandardom pre túto kategóriu ďalekohľadov,čo sa týky hmotnosti 819g patrí k tým ťažším. Ale ako už bolo spomenuté, kým mnohí považujú Swarovski 8.5×42 EL za top model čo sa týka tohoto typu ďalekohľadov, jeho váha je pritom totožná so Savannah 8×42 ED. Celkové vyváženie ďalekohľadu je tiež ukážkové, na dôvažok možno spomenúť pevné gumové ochranné pokrytie tela ďalekohľadu, ktoré umocňuje dojem kvalitného ďalekohľadu pri jeho bežnom použití.

Vodeodolnosť a odolnosť voči zahmlievaniu

Model Savannah 8×42 ED je vodotesný (test ponorenia do hĺbky 1,5m po dobu troch minút). Samozrejmosťou je plnenie dusíkom, ktoré zabraňuje vnútornému roseniu optiky pri náhlych teplotných výkyvoch.

Očnice

Očnice ďalekohľadu sú konštruované ako otočné výsuvné s tromi zaklikávacími polohami-nevytočené v polohe pri okulári, vytočené do polovice a plne vytočené. Pre používateľov , ktorí nenosia okuliare je určená poloha s plne vytočenými očnicami. Používatelia s okuliarmi zaiste ocenia hodnotu očného reliéfu 18mm, ktorý je viac ako ideálny. Vysúvanie očníc je hladké a bezproblémové.

Zaostrovanie

Zaostrovanie s použitím centrálneho zaostrovacieho koliečka je jemné, hladké a presné. Zaostrenie z najbližšej ostriacej vzdialenosti 2m až do nekonečna vyžaduje otočenie centrálneho zaostrovacieho koliečka o 2 otáčky.Oceňovaným štandardom býva zaostrenie s menším otočením, ale aj tento typ má svoju výhodu-konkrétne jemnejšie a presnejšie zaostrenie je oveľa ľahšie.

Ďalekohľad je vybavený možnosťou nastavenia dioptrie, ktorá je uložená za centrálnym koliečkom zaostrenia. Táto pozícia je trochu odlišná od iných bežných konštrukcií. Umožňuje individuálne nastavenie šošoviek v prípade rozdielov medzi očami používateľa a zohráva významnú úlohu v správnom nastavení a zaostrení ďalekohľadu.Nastavovací krúžok je osadený výstupkom, čo umožňuje ľahšie prestavenie a udržanie v správnej pozícii. Nastavenie dioptrie v centrálnej pozícii je ľahšie  ako pri osadení priamo na okulári, na druhej strane nevylučuje náhodné nevyžiadané prestavenie pri nosení, špecifickom pohybe a pod.

Obsah balenia

Kvalita dodaného púzdra ďalekohľadu je prvotriedna-jedná sa o stredne tvrdú konštrukciu obalu, ktorý bude dokonale chrániť Vašu realizovanú investíciu. Súčasťou dodávky je popruh na krk, ktorý je kvalitne spracovaný a príjemný na nosenie.

Krytky objektívu tiež 100% plnia svoju funkciu, sú navrhnuté tak, aby nedochádzalo k ich náhodnému vypadnutiu. Zaiste možno oceniť unikátny dizajn s výstupkom a špecifickým kľúčovaním na tele ďalekohľadu, ktoré zabraňuje ich nesprávnemu osadeniu. V prípade, že nechcete mať krytky objektívu priamo na ďalekohľade, je ich možné ľahko demontovať.

Záverečné zhrnutie

Čo povedať na záver-ďalekohľad Barr and Stroud Savannah 8×42 ED svojimi užitkovými vlastnosťami vysoko prevyšuje svoju cenovú reláciu, čo z neho robí vynikajúcu investíciu s vysokou pridanou hodnotou. Ďalekohľad disponuje excelentným obrazom, širokým zorným poľom a kvalitnou pevnou konštrukciou. Za jeho top ukazovatele možno považovať kvalitu obrazu s použitím ED skiel a fázové pokrytie optických hranolov. Extrémne široké zorné pole a blízka minimálne vzdialenosť ostrenia robí z tohoto ďalekohľadu ideálneho pomocníka pri sledovaní vtákov, hmyzu, sledovanie motýľov na blízku vzdialenosť a pod.

Technická špecifikácia a vlastnosti

  • Rozmery: Ďalekohľad klasickej konštrukcie
  • Typ priziem: Roof
  • Zväčšenie: 8x
  • Priemer šošoviek objektívu: 42mm
  • Vodeodolnosť: Áno
  • Odolnosť voči zaroseniu: Áno
  • Výstupná pupila: 5.3
  • Stmievací faktor: 18.33
  • Očný reliéf: 18mm
  • Najbližšie zaostrenie: 2m
  • Hmotnosť: 819g
  • Dĺžka: 15cm
  • Výška: 5.6cm
  • Šírka: 13cm
  • Skutočné zorné pole: 8.2°
  • Zdanlivé zorné pole: 65.6°
  • Zorné pole rozsah: 143m na 1,000 metrov
  • Stabilizácia obrazu: Nie
  • Optické sklo s nízkou disperziou (ED): Áno
  • Prispôsobenie na tripod: Áno
  • Auto Focus: Nie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno