Nákup noža je zvyčajne jednoduchý proces. Stačí prísť do obchodu, položiť na pult peniaze a za ne si kúpiť nôž. Ale kúpiť si dobrý nôž, to je už úplne iný proces.

Nôž je dôležitým nástrojom, ktorý dokáže uľahčiť každodenný život a aj pobyt v lese sa s ním stáva oveľa príjemnejším. Ale vybrať  si správny nôž, ktorý by bol i cenove prijateľný, je vlastne dosť komplikované. V súčasnosti je už reálne si vybrať dobrý nôž takmer vo všetkých cenových pásmach. Problém nie je ani tak v cene, ale prekážkou pri výbere noža sa stáva vedomosť, čo hľadať.

Rozhodnutia

1. Rozhodnutie: Hľadám nôž s pevnou čepeľou alebo vreckový?

Čo očakávate od budúceho noža? Chcete s ním len rezať, otvoriť balík alebo potrebujete nôž, ktorý dokáže aj sekať a zvládne prácu aj s drevom. Vo všeobecnosti platí, že ťažšie práce ako je spracovanie a príprava dreva sa vykonávajú ľahšie pomocou pevnej čepele. Na prácu s nižším výkonom, ako už aj spomínané otvorenie balíka a príprava jedál, je možné používať aj vreckový nôž.

Ale klasické rozdelenie, že na hrubšiu prácu je vhodná pevná čepeľ a na ľahšie úlohy aj skladacia čepeľ, už nie je také nedotknuteľné ako kedysi. V súčasnosti už existuje nová generácia vreckových nožov, ktoré majú neuveriteľne silné zámky. Medzi také patria napríklad nože spoločnosti Cold Steel (Recon 1) a Spyderco (Paramilitary 2). Dokonca existuje aj nová generácia pevných nožov ako Bark River Pocket Bravo, ktorý je určený i na každodenné nosenie, pretože má čepeľ z ľahkej zliatiny. I napriek týmto inováciám je i staré pravidlo pri hľadaní noža užitočné.

2. Rozhodnutie: Aká práca sa bude s nožom vykonávať?

Otvárať balíky, krájať jedlo, sekať alebo kálať drevo s nožom? Každá z týchto úloh kladie rôzne požiadavky na čepeľ. Tri základné faktory, ktoré vplývajú na kvalitu rezu a čepele je jej tvar, tepelné spracovanie a materiál – kvalita ocele. Dnes už aj moderné nože minimálnej kvality majú dobre tepelne upravenú oceľ. Ale najdôležitejším aspektom noža je tvar jeho čepele, čiže tvar čepele v profile a uhol výbrusu ostria.

Podľa druhu prác, na ktoré má nôž slúžiť, od toho závisí aj samotný tvar čepele a aj výbrus jeho ostria. Existuje množstvo možností ako sa vytvára výbrus a ostrie na čepeli, ale sú základné tri druhy výbrusu: duté, plytké a konvexné brúsenie.

Ak si predstavíme výbrus a jeho ostrie ako trojuholník, tak v dutom výbruse predstavuje strana trojuholníka krivku, čo má za následok rýchlu stratu ostria, ale ostrie je ostrejšie. Plochý výbrus má stranu trojuholníka rovnú a ostrie čepele vydrží po dlhšiu dobu. Konvexný výbrus je vhodný hlavne na tvrdé brúsenie (napr. pásovou brúskou), ktoré sa používa pri nástrojoch ako sekerka, sekera alebo veľký pevný nôž – mačeta.

Výbrusy Scadi a Serration

Tieto dva výbrusy sú špeciálne. Výbrus Serration (zubkovité-pilovité ostrie) je vhodné na rezanie vláknitého materiálu ako lano alebo sieťovina. Ich nevýhodou je ťažšie obnovenie ostria.

Výbrus Scandi je obľúbený hlavne u výrobcu Mora a ich nožov na outdoor. Tento výbrus je podobný plochému výbrusu, ktoré začína od polovice čepele, ale na rozdiel od plochého výbrusu už nemá ďalší sekundárny alebo rezný úkos – ostrie. Tým sa ostrie stáva oveľa ostrejšie, ale aj tento výbrus je náročné obnoviť a pri ďalšom ostrení i zachovať jeden sklon – uhol výbrusu.

3. Rozhodnutie: Aký druh ocele si vybrať?

Dobre konštruovaný nôž a jeho vhodný výbrus sú dôležitejšie ako materiál, z ktorej je čepeľ vyrobená. Pri materiály je najvýznamnejšou premennou oceľ, ktorá môže byť  vysoko obohatená uhlíkom, nehrdzavejúcou oceľou až po moderné práškové ocele. Výber noža podľa druhu ocele by malo byť podľa toho, na akú prácu sa bude používať.

Pri výbere ocele existujú tri hlavné premenné, a to odolnosť voči korózii, húževnatosť a tvrdosť.

Odolnosť voči korózii je vlastnosť ocele, ako dokáže odolávať korózii a zafarbeniu. K zafarbeniu čepele nedochádza len pôsobením vody, ale môže byť spôsobené aj kyselinou z jedla, napr. pri krájaní paradajok. Niektoré druhy ocele, ktoré odolávajú korózii ako napr. Krupp 1.4116 (nože Victorinox od Swiss Army), VG10 a N690, alebo aj úplne odolná oceľ voči korózii označovaná ako H1 strácajú potom buď na jej húževnatosti alebo tvrdosti alebo obe tieto vlastnosti.

Húževnatosť ocele je schopnosť jej ohnutia  bez jej porušenia. Je to dôležité pri prácach s vysokým nárazom, ako napr. pri rezaní, kálaní a štiepaní dreva. V súčasnosti existujú dve top ocele s najvyššou húževnatosťou, a to 3V (má široká výber nožov) a INFI (nachádza sa len na nožniciach Busse).

Tvrdosť je schopnosť ocele odolávať ohýbaniu a schopnosti držať hranu noža – ostrie.  Tvrdosť ocele sa meria podľa stupnice Rockwell, (napr. HRc 64-66). Oceľ, ktorá sa používa na sekanie, ako napr. 1095 je tvrdená na približne 55-57HRc. Väčšina skladacích nožov má tvrdosť 57-62 a veľmi tvrdé ocele ako napr. M4 a ZDP-189 majú približne  rozsah 64-66HRc. Takto tvrdená oceľ nemá len ostrejšie a odolnejšie ostrie, ale zvyčajne sa s ňou aj lepšie krája a rezy sú čistejšie.

4. Rozhodnutie: Ako by mal nôž vyzerať?

Ihneď ako nájdete odpovede na predchádzajúce otázky nastáva čas, aby ste začali rozmýšľať o celkovom vzhľade noža a jeho vybavení. Existujú dve kategórie nožov – tradičné a moderné. Tradičné nože majú rukoväte vyrobené z tradičných prírodných materiálov a na čepeľ sa používa oceľ s vysokým obsahom uhlíku (napr. 1095). Nemajú žiadne uzávery – zámky, vreckové klipy, alebo nie sú prispôsobené na otváranie jednou rukou. Moderné nože (tzv. „Taktické nože“) majú rukoväte vyrobené z moderných materiálov, čepeľ je modernejšia, sú vybavené zámkami, vreckovými sponami a je ich možné otvárať jednou rukou.

Zdalo by sa, že moderný nôž je komfortnejší, ale nie je to také jednoduché. Mnohé moderné nože sú masívne, majú hrubšie ostrie a sú veľmi drahé. Naopak tradičné nože ako napr. Case, Great Eastern Cutlery a AG Russell ponúkajú vynikajúci rezný výkon za nižšiu cenu. Ich čepeľ ako aj ich ostrie je tenšie.

Moderné nože môžu mať tiež dobré rezné vlastnosti, ale trend smeruje skôr ku masívnosti noža, čo znižuje jeho výkon. Niektoré nože (ako Spyderco Dragonfly 2 alebo Spyderco Paramilitary 2) nesú v sebe známky z oboch svetov. Navyše niektoré taktické nože sa až neuveriteľne rýchle dajú vytasiť a použiť.

Je ťažké ignorovať vzhľad, pohodlie a hmotnosť noža, ktorý má peknú patinu ako to býva u tradičných nožoch. Naopak mnohé taktické moderné nože vyzerajú divne, či dokonca až hlúpo. Ale existujú i medzi modernými nožmi také, ktoré sú jednoduché a čisté, ako napr. Chris Reeve Sebenza alebo James Chapter.

Mnohé z týchto trendov sa prelínajú od skladacích nožov do pevných nožov, obsahujú množstvo  veľmi tradičných prvkov a dosahujú výnimočný dizajn, ako napr. Bark River Lil´Creek, Ka Bar Becker BK9 a Fallkniven F1.

A čo dodať na záver?

Kúpiť dobrý nôž je náročné, ale ak viete, čo s ním budete robiť, akú prácu by mal vykonávať  a ako by mal vyzerať, nie je to až také zložité. Premýšľajte o tom, čo potrebujete, a čo chcete a následne sa hľadajte medzi informáciami o vlastnostiach noža – čepele. Tak môžete natrafiť na nôž, ktorý Vám vydrží celý život a bude za veľmi slušnú cenu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno