Zabalili ste si sprej na medvede a vydali ste sa do svojej obľúbenej „lesnej destinácie“ obývanej divokou zverou. Ale niekde vzadu v hlave si kladiete otázku… ak budem musieť použiť túto vec, bude to naozaj fungovať? No, väčšinou je odpoveď: áno. Ale nič nie je sto percentné!

Podľa Franka van Manena z Interagency Grizzly Bear Study Team žiadny odstrašujúci prostriedok, vrátane spreja na medvede, nemá stopercentný účinok. Vedecké údaje o účinnosti spreja na medvede sú však presvedčivé. Keď sa prijmú správne opatrenia, nosí sa správny produkt a je správne nasadený, sprej na medvede väčšinou potláča útok.

Rovnako dôležité: sprej na medvede zachraňuje životy medveďov. Či už ide o medveďa hnedého, čierneho alebo grizlyho, sprej na medveďa dáva vám aj medveďovi šancu prežiť.

Nie, to že máte sprej neznamená, že ste nesmrtelní

Zvyšuje to vaše šance na záchranu? Jednoznačne áno

Sprej na medvede vs. Zbrane
V závislosti od toho, kde sa nachádzate, môžete vidieť ľudí, ktorí nosia zbrane ako ochranu pred divou zverou. Hoci sa pištole môžu zdať ako účinnejší nástroj, vedecké údaje dokazujú, že sprej na medvede je účinnejší. Štúdie ukazujú, že sprej proti medveďom je 90% úspešný, keď sa používa na odradenie od útokov medveďov, oproti 75% pri zbraniach.

Hoci niekto vyzbrojený zbraňou môže byť schopný zastaviť agresívneho medveďa, van Manen hovorí, že „zranenia strelca a iných tiež niekedy nastanú. Potreba nasadenia v zlomku sekundy a smrteľná presnosť sťažujú používanie strelných zbraní, a to aj pre skúsených strelcov.“ Ľuďom radí, aby zvážili svoju schopnosť byť presní pod tlakom, pokiaľ ide o nosenie strelnej zbrane na ochranu pred medveďmi.

 

Dr. Stephen Herrero, kanadský biológ a odborník na medvede, dospel k rovnakým záverom na základe vlastného výskumu: šanca človeka, že utrpí vážne zranenie v dôsledku útoku medveďa, sa zdvojnásobí, keď sú vypálené guľky, v porovnaní s tým, keď sa použije sprej na medveďa.

Zrátané a podčiarknuté: sprej na medvede je účinnejší, ľahšie sa používa a je menej pravdepodobné, že spôsobí zranenie vám aj medveďovi.

Sprej na medvede ako posledná možnosť
Dokonca aj sprej na medvede by sa mal považovať za poslednú možnosť obrany. Nedovoľte, aby nosenie spreja na medvede vytváralo falošný pocit bezpečia. Najdôležitejším spôsobom, ako zabrániť interakciám medzi človekom a medveďom, je v krajine medveďov dodržiavať štandardné bezpečnostné opatrenia.

Väčšina stretnutí medzi ľuďmi a medveďmi sa stane, keď ľudia prekvapia medvede zblízka. V lete, keď je chodník hustý alebo zalesnený, sa môže stať, že sa ľudia náhodne prikradnú k medveďom bez toho, aby vás počuli. To isté platí pre pešiu turistiku v blízkosti rieky, kde môže byť zvuk ľudí prehlušený prúdom vody. V týchto oblastiach je veľmi dôležité urobiť veľa hluku, aby ste upozornili medveďa na vašu prítomnosť.

Vzdelávajte sa, aby ste znížili svoje šance na interakciu medzi človekom a medveďom. Je to pre vašu bezpečnosť.

Vyhýbanie sa stretnutiam s medveďmi
Rozpoznajte príznaky aktivity medveďa v blízkosti (medvedí trus, stopy, prítomnosť kríkov bobúľ atď.).

Nechoďte na túru sami. Turistika v malých skupinách.

Robte hluk – tlieskanie, spievanie a hlasné rozprávanie upozorní medveďa na vašu prítomnosť (najmä v husto zalesnených oblastiach alebo v blízkosti hlučných riek).

Medveď nemá záujem sa s vami stretnúť, keď o vás bude vedieť rád sa vám vyhne, preto odporúčame používať aj zvonček na medvede.

Potraviny a všetky voňavé predmety (toaletné potreby, odpadky atď.) uchovávajte v kanistri, taške…

Vyhnite sa tomu, aby ste sa dostali medzi matku a mláďa – toto je najnebezpečnejšie.

Nikdy sa k medveďovi naschvál nepribližujte.

Sprej na medvede sa dodáva v aerosólovej nádobe, ktorá je navrhnutá tak, aby vystrelila mrak atomizovaného kapsaicínu na veľké vzdialenosti, ale najúčinnejší je na krátku vzdialenosť do 8 – 10 metrov. Kapsaicín je silne dráždivý pre oči, nos a pľúca cicavcov. Spôsobuje okamžitú opuchovú reakciu a dočasnú stratu zraku a vážne obmedzenie dýchania.

Koncentrácia (sila): hľadajte minimálnu koncentráciu 0,857 % kapsaicínu. Uprednostňujeme fľaše s maximálnym obsahom 2% kapsaicinoidu.

Veľkosť nádoby: nádoba by mala obsahovať aspoň 225ml spreja. Jeden sprej na osobu.

Dosah spreja: najmenej 5 metrov

Trvanie striekania: Dávka spúšte by mala trvať minimálne 5 – 10 sekúnd.

Zloženie: uistite sa, že sprej je určený pre medvede, nie pre ľudí

Tak si to ešte raz zopakujeme

Nie, to že máte sprej neznamená, že ste nesmrtelní

Zvyšuje to vaše šance na záchranu? Jednoznačne áno

Bohužiaľ momentálny prístup našich orgánov javí známky „riešení od stola“, kým si reálne všetci nepripustíme zjavný fakt, ktorý vidí každý návštevník lesa, že medvede sú u nás premnožené, nepríjemné a život ohrozujúce strety s medveďmi sa – vyzerá to tak, budú stávať stále častejšie, populácia medveďov je podľa nášho názoru aktuálne neúnosná a jedinci sa navzájom vytláčajú zo svojho teritória. Kým sa táto situácia nezlepší budeme musieť hľadať iné riešenia, jedným z nich je zvýšenie šance na odvrátenie útoku v podobe sprejov na medvede.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno