Čo je BK7?

Názov BK7 označuje druh optického skla. Uvedomme si, že v optickom priemysle sa používajú hlavne dva druhy skiel, a to flintové a korunové sklo. Flintové sklo je olovnaté sklo s vysokým indexom lomu, ktorý je navyše odlišný pri rôznych vlnových dĺžkach svetla, a teda má aj vysokú disperziu. Naopak korunové sklo má nízky index lomu (1.52) a nízku disperziu (Abbeho číslo je cca 60).  V optike sa tieto dva druhy kombinujú, a tak sa rôzne kombinujú ich vlastnosti k zlepšeniu rýchlosti prechodu svetla cez sklo.

Označenie BK7 je katalógové označenie skla od renovovaného nemeckého výrobcu optických skiel, spoločnosti Schott,AG. Je to skratka, kde K označuje korunové sklo a B je oxid bóru. Obohatením vlastností korunového skla o prvok bóru sa index lomu skoro nezmenil, ale Abbeho číslo sa zvýšilo na 64.1, čo znamená, že má menšiu disperziu a teda menší rozklad farieb ako bežné korunové sklo.

V súvislosti s ďalekohľadmi skratka BK7 označuje druh použitého optického materiálu – skla použitého pri výrobe hranolov (optickej sústavy skiel, ktoré prenášajú obraz). Bórové korunové sklo sa bežne používa v lacnejších a teda aj cenovo dostupnejších ďalekohľadoch.

Kvalita takto obohateného skla je väčšia ako pri bežnom korunovom skle, a teda pri prechode svetla hranolovou sústavou z BK7 skiel nedochádza k takému veľkému rozptylu svetla a svetelným stratám. Obraz je jasný a kontrastný, ale samozrejme, že hovoríme o lacnejšom variante optického skla. Oproti drahším sklám ako napr. BaK4 alebo SK15 nie je prenesený obraz taký jasný, číri a kontrastný.  Za denného svetla tento rozdiel nie je až tak viditeľný. Rozdiel nastáva pri horších svetelných podmienkach: za šera, súmraku alebo na svitaní, keď pri prechode svetla cez hranoly BK7 nastane väčší rozptyl svetla, a to spôsobí väčšie svetelné straty. Výsledný obraz je matnejší a menej kontrastný a okolo okraja môže nastať chromatická aberácia v porovnaní s kvalitnejšou sústavou BaK4 hranolov.

Rozlíšiť  sklá BaK4 a BK7 v ďalekohľade je možné aj voľným okom. Pri pohľade do okuláru ďalekohľadu zo vzdialenosti 30cm je vidieť výstupnú pupilu, ktorá nemá pravidelný guľovitý okraj, ale jej tvar je deformovaný. Je lemovaný šedým tieňom štvorcového tvaru. Táto deformácia výstupnej pupily nemá ale veľký vplyv na ostrosť obrazu. Všeobecne platí, že sklo BaK4 je kvalitnejšie ako sklo BK7, hoci toto sklo má väčšie Abbeho číslo, čo znamená, že má menší rozklad farieb – disperziu. Sklo BaK4 má väčšiu disperziu, ale má aj väčší index lomu, a preto sa používa pri optických sústavách s ohniskovým pomerom f/5, kde je potrebné dosiahnuť čo najlepší úplný vnútorný odraz vnútorných lúčov kužeľa.

Ale kvalita ďalekohľadu nie je automaticky zaručená len použitím kvalitného materiálu v sústave optických hranolov. Tieto hranoly musia mať precízne leštené rovné plochy, so začiernenými stranami a s drážkovanými preponami  a musia byť pevne osadené v tubusoch ďalekohľadov. Pri splnení všetkých týchto podmienok môžeme hovoriť o kvalitných ďalekohľadoch aj s BK7 optickými hranolmi.

 

Výhody skla BK7:Nevýhody BK7:

ü Vysoký index lomu;

ü Používanejší typ korunového skla pri ďalekohľadoch;

ü Cenovo dostupné;

û Štvorcový tvar okraja okolo výstupnej pupily so šedou hranou;

û Mierne nižší index lomu v porovnaní so sklom BaK4;

 

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno