Pištoľ Makarov PM

Kaliber9×18 Makarov
Kapacita zásobníka8 nábojov
Spúšťový mechanizmusSA / DA
Rýchlosť náboja na ústí zbrane315 m/s
Celková dĺžka161,5mm
Dĺžka hlavne93,5mm / pochrómovaná so 4 drážkami
Celková šírka29.4mm
Celková výška
Zámerná dĺžka / mieridláKovové, pevné, zadné výškovo nastaviteľné
Váha s prázdnym zásobníkom730g

Ruská poloautomatická pištoľ Makarov PM sa začala vyrábať v roku 1951 ako náhrada krátkych osobných zbraní Tokarev TT-33 a  Nagant M1895, ktorými bola dovtedy vyzbrojená sovietska armáda. Na základe požiadaviek armády, aby strelivo nebolo kompatibilné so zbraňami NATO, vyvinul v roku 1946 B.V.Seminem náboj 9×18, ktorý bol výkonný s miernym spätným rázom, ale ktorého priemer guľky bol 9.27mm. K tomuto náboju neskôr pomenovanému ako 9×18 Makarov sa vyvinula zbraň Makarov PM, ktorej konštruktérom bol N.F. Makarov. Dizajn ako aj mechanizmus je podobný pištoli Walther PP, ale konštrukčne sa jedná o mimoriadne zjednodušenú zbraň, má iba 27 častí bez zásobníka, s lepšou spoľahlivosťou i v náročných poveternostných podmienkach, s jednoduchšou a ekonomickejšou výrobou.

 

Makarov PM je poloautomatická pištoľ strednej veľkosti, s priamym neuzamykateľným záverom a pevnou hlavňou, ktorá slúži aj ako vodiaca tyč pre spätnú pružinu, a ktorá je pochromovaná a štvordrážková o priemere 9.27mm. Mieridlá sú pevne zabudované do záveru, pričom zadné sú vymeniteľné s rôznou výškou. Vyhadzovač je vonkajší, pružinového typu. Puzdro záveru je hlboko zapustené do tela zbrane tak, aby napomáhalo pri vyťahovaní a vyhadzovaní prázdnych nábojníc zo zbrane. Rukoväť je jednodielna v tvare U s plastovými alebo bakelitovými pažbičkami pripevnenými skrutkami. Hlavná pružina je umiestnená pozdĺž rukoväte a jej jeden koniec blokuje kohút – kladivo a druhým koncom blokuje zásobník v rukoväti. Úderník má trojuholníkový tvar, bez pružiny, čo teoreticky môže spôsobiť pri páde zbrane na ústie hlavne aj neželaný výstrel. Okrem tohto nedostatku má však pištoľ pozoruhodné bezpečnostné prvky, a to hlavne bezpečnostnú páku umiestnenú medzi spúšťou a kohútom, ktorá dokáže spustiť a zablokovať kohút pred kontaktom s úderníkom a nastaviť dvojčinný DA spúšťací mechanizmus aj keď je zbraň zaistená. Veľký odpor DA spúšte plní hlavne bezpečnostnú úlohu, lebo presnosť prvého výstrelu je veľmi nízka. Po prvom výstrele už ďalej pracuje zbraň s SA spúšťovým mechanizmom. Zásobník je klasický jednoradový s 8 nábojmi.

Jednoduchosť zbrane a malý počet súčiastok znamená, že jedna súčiastka plní viac úloh. Napríklad hlavná pružina na kladive slúži aj ako uvoľňovač zásobníka, lúčik slúži aj ako uvoľňovacia páka pri rozoberaní zbrane, atď.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno