Pištoľ Five seveN

Kaliber5.7x28mm
Kapacita zásobníka20 nábojov
Spúšťový mechanizmusjednočinný/dvojčinný
Rýchlosť náboja na ústí zbrane620 m/s
Celková dĺžka208 mm
Dĺžka hlavne122.5mm 8-drážková s pravotočivým zatočením
Celková šírka36 mm
Celková výška137 mm
Zámerná dĺžka / mieridlá178 mm / trojbodové
Váha s prázdnym zásobníkom620g

Poloautomatická pištoľ Five-SeveN belgickej firmy FN sa vyrába od roku 1990 a pomenovanie má odvodené od streliva 5.7x28mm, ktorý používa. Bola vyvinutá pre potreby NATO. Z historického hľadiska bol predaj týchto zbraní obmedzený len pre vojakov a policajtov, až neskôr v roku 2004, keď sa do výroby zaviedol model USG, ktorý potom nahradil model MK2 ho mohli používať aj športový strelci.

Five-seveN je samonabíjacia pištoľ štandardnej veľkosti, ktorej telo je vyrobené z polymérov, a tak isto aj puzdro záveru, ktorý chráni zbraň pred koróziou a neželanými odrazmi svetla a výrazne znižuje jej váhu. Hoci sa zdá, že celá zbraň je plastová, všetky súčiastky vo vnútri zbrane sú kovové. Používa Browningov záver s oneskorením, pričom kohút je neviditeľný. I napriek tomu, že používa predĺžené strelivo veľkosť a hrúbka rukoväte sa výrazne nelíši od iných zbraní. Hlaveň je za studena ťahaná s polygonálnym vývrtom s 8-imi pravotočivými drážkami. Súčasné modely majú jednočinný SA spúšťový mechanizmus (model Tactical DA), ktorý má krátku a citlivejšiu spúšť s drobným ryhovaním. Majú doplnkovú picatinny lištu Mil-STD-1913, ktorá slúži pre montáž príslušenstva a zásobníkovú poistku, ktorej úlohou je zamedziť výstrelu bez vloženého zásobníka. Povrch gripu je zdrsnený a veľkosť lúčika umožňuje aj streľbu v rukaviciach. Mieridlá sú plne nastaviteľné, alebo aj pevné.

Strelivo FN 5.7x28mm, pre ktoré je určená táto zbraň dosahuje minimálnu rýchlosť cca 620m/s na ústí zbrane, vďaka ktorej má výnimočne plochú trajektóriu a spoľahlivo dokáže prestreliť kevlarovú prilbu, PAGST aj CRISAT vestu, ale smrtiaci účinok zbrane nie je až taký deštrukčný ako pri náboji 9x19mm. Samotný náboj je asi o polovicu ľahší ako štandardný náboj 9x19mm a taktiež má aj o cca 30% menší spätný náraz. Priemer guľky je len 5.7, takže aj kapacita zásobníka je vysoko nadpriemerná – 20 nábojov. (možné aj 10 ale aj 30 ranový). Zásobník je vyrobený z polyméru s oceľovými vložkami po stranách a náboje sa do neho len vtláčajú, bez potreby ich zasunúť. (ako pri zásobníku zo zbrane M16)

Z hľadiska bezpečnosti má zbraň indikátor plnej nábojov komory, obojručnú poistku aj uvoľňovač zásobníka.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno