Kaliber.357Magnum, .41Magnum,.44Magnum,.50AE
Kapacita zásobníka9 / 8 / 7 nábojov
Spúšťový mechanizmusjednočinný
Rýchlosť náboja na ústí zbrane470 m/s (.50AE)
Celková dĺžka269mm – 472mm
Dĺžka hlavne152mm-457mm/polygónna s pravotočivým drážkovaním
Celková šírka32mm
Celková výška142mm – 152mm
Zámerná dĺžka / mieridlá210-215mm
Váha s prázdnym zásobníkom1355g – 2053g

Poloautomatická pištoľ Desert Eagle jednoznačne patrí do skupiny veľmi veľkých a ťažkých krátkych zbraní. Má nezameniteľný dizajn, ktorý spočíva v trojuholníkovej hlavni s veľkým vyústením a samotným technickým riešením prebíjania.

História tejto poloautomatickej pištole sa začala písať v roku 1979 v Minnesote, kde traja ľudia s myšlienkou navrhnúť prvú pištoľ pre veľké kalibre, ktoré boli dovtedy určené len pre revolvery, založili spoločnosť Magnum Research . V roku 1981 vyrobili prvý prototyp zbrane, v ktorom zakomponovali mechanizmus plynovej komory s piestom a otočný závorník, ktorý sa dovtedy využíval len pri dlhých zbraniach. Táto pištoľ však bola funkčná len na 80%. V spolupráci s izraelskou spoločnosťou IMI sa podarilo túto pištoľ zdokonaliť a v roku 1983 bola patentovaná.

Po mnohých testoch, bolo vyrobený len 1000 kusov plne funkčný pištolí kalibru .357Magnum, ktoré sú dnes už zberateľskými zbraňami. Ďalším zdokonalením vývrtu hlavne sa zlepšila aj samotná presnosť zbrane a spoločnosť postupne začala s výrobou aj iných veľkých kalibrov. Spoločnosť postupne zaradila do výroby okrem kalibru .357Magnum aj ďalšie veľké kalibre ako .41Magnum, .44Magnum a jej najväčší kaliber .50 Action Express.

Hmotnosť zbrane sa v súčasnosti pohybuje od 1700g až do 2050g v závislosti od kalibru a dĺžky hlavne, ktorá sa pohybuje od 152mm do 356mm. Kľúčovým momentom pri vývoji zbrani bola výroba jednotného tela pre všetky kalibre. Model Mark VII a Mark XIX umožňuje používať rôzne kalibre na jednom tele pri výmene len niekoľkých komponentov, a to hlavni, zásobníka a záveru v závislosti od veľkosti kalibru. Aj pri svojej mohutnosti zostáva táto poloautomatická pištoľ bezpečná, lebo má dvojitú ochranu proti náhodnému výstrelu (poistkou sa blokuje nielen spúšť, ale aj úderník). Desert Eagle pracuje s plynovým mechanizmom, ktorý je umiestnený pod hlavňou. Pri výstrele sa plyny posunú cez malý otvor v hlavni v blízkosti záveru do plynovej komory, kde je umiestnený piest. Ten sa tlakom plynu posúva smerom dozadu a spolu s ním sa posúva aj záver. Záver pri pohybe smerom dozadu vyťahuje náboj z nábojovej komory a smerom dopredu zasa zasúva nový náboj zo zásobníka do nábojovej komory. Výhodou tohto systému je možnosť používať aj oveľa výkonnejšie náboje a konkurovať tak aj revolverom. Nedostatkom tohto systému sú jeho veľké rozmery a skutočnosť, že bežné olovené náboje nie sú vhodné pre túto pištoľ ( pretože čiastočky olova pri výstrele upchávajú otvor do plynovej komory s piestom). Vyrába sa v rôznych povrchových úpravách. Okrem klasickej čiernej farbe aj v zlatej, striebornej, titánovej atď.

V súčasnosti je Desert Eagle určený hlavne pre športovú streľbu alebo na lov zveri. Na armádne alebo policajné využitie nie je vhodná kvôli veľmi problematickej spoľahlivosti, nízkej životnosti, hmotnosti, veľkosti a v neposlednom rade aj kapacite zásobníkov a finančnej náročnosti.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno