V médiách a na sociálnych sieťach sa v uplynulých dňoch vedie vášnivá debata o etike lovu líšky hrdzavej v jarných mesiacoch. Podnetom k verejnému pohoršeniu bola fotografia, na ktorej sa český poľovník „pochválil“ vynorovanou líščou rodinou. Jarný lov líšky norovaním sa tak dostal na pranier a dovolím si k nemu napísať pár riadkov aj ja.

Norovanie patrí k tradičným spôsobom lovu a tlmenia škodnej ako v českom, tak aj slovenskom poľovníctve. Lov líšky norovaním je jedným z najúčinnejších spôsobov tlmenia tejto škodnej. Ako je to ale s etikou norovania v jarných mesiacoch? Vopred upozorňujem, že v nasledujúcich riadkoch sa dočítate len autorov subjektívny názor.

Na jar neprichádzajú na svet len líšky

Podľa slovenskej právnej úpravy sa lov líšky povoľuje po celý rok bez ohľadu na vek a pohlavie. Táto právna úprava vychádza zo skutočnosti, že líška je predátorom, ktorý pri premnožení okrem iného pôsobí značné škody na populácii najmä drobnej zveri.

V jarných mesiacoch prichádzajú na svet mláďatá takmer všetkých druhov zveri žijúcich na našom území. Pri téme líška stojí z poľovníckeho hľadiska za zmienku najmä zajac, bažant, kačica alebo napríklad srnec, ako aj iné druhy prevažne drobnej srstnatej či pernatej zveri. Práve v tomto období sú či už tieto mláďatá, alebo ich rodičia najzraniteľnejšie a pre prefíkanú líšku sa stávajú jednoduchou korisťou. Dôkazom toho sú aj početné nálezy zajačích, srnčích a iných ostatkov v líščích norách.

Lov líšky norovaním – efektívny spôsob tlmenia škodnej

Líška vo voľnej prírode momentálne nemá predátora, ktorý by jej počet dokázal efektívne redukovať. O to sa v minulosti v určitej miere starala besnota. Nakoľko sa však pred niekoľkými rokmi pristúpilo k celoplošnej vakcinácii, tento prirodzený líščí nepriateľ zmizol. Na základe toho došlo úplne logicky k zvýšeniu stavov líšky v našich revíroch, čo sa spolu s inými faktormi (napr. poľnohospodárstvo) podpisuje aj pod neustály pokles populácie drobnej zveri. Lov líšky norovaním je teda jedným z najefektívnejších, a hoci sa to asi viacerým nebude páčiť, aj najhumánnejších spôsobov tlmenia líšky a zachovávania jej rozumného počtu.

Riešenie

Je na uvážení a svedomí každého, ako sa k líške na jar postaví. O tom, že stavy líšky treba tlmiť sa asi nemusí viesť nijaká dlhá debata. Otázka však znie: Keď už je potreba jarného brlohovania, je vhodné „chváliť“ sa úlovkom prostredníctvom internetu? Myslím si, že určite nie. Jediným výsledkom je totiž verejné pohoršenie.

3 KOMENTÁRE

  1. Podľa mňa všetká zver má právo vyviesť mladé,s takýmto norovaním nesúhlasím,ved ked človek nechá líšku vyviesť mladé môže predsa na ne poľovať aj potom už ked sú odrastené,tiež majú svoje miesto pod slnkom aj ked ju slovenská legislatíva vedie ako zver škodnú….

    • S tým súhlasím. Líška do našej prírody jednoznačne patrí a myslím, že na jar si zaslúži pokoj. U nás sa na líšku poľuje pomenej, brlohovaním vôbec. Nechcem však hovoriť za kolegov poľovníkov z poľných revírov, kde im líška pôsobí väčšie škody a snažil som sa nájsť nejakú zlatú strednú cestu.

  2. tradicny sposob lovu 🙂 Spartania mali tradiciu zabijat nedokonale deti a zachovavame tuto tradiciu ? zobudte sa ludia a posunte sa niekde … pracovat v lese a pre zver vie len par jednotlivcov ale na polovacku plna rit nie vzdy pri zmysloch ludi … bodaj by to bolo naopak …

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno