Úvod Správy ČR: Vlky zdecimovali muflóny, škody sa počítajú v miliónoch českých korún

ČR: Vlky zdecimovali muflóny, škody sa počítajú v miliónoch českých korún

Svetovo unikátnu populáciu muflónov v Machově na Broumovsku zdecimovali vlky. Vlčia svorka roztrhala polovicu 70 kusového stáda.

1598
0

Svetovo unikátnu populáciu muflónov v Machově na Broumovsku zdecimovali vlky. Vlčia svorka roztrhala polovicu 70 kusového stáda. Poľovníci z machovského revíru nachádzali strhnuté kusy postupne v priebehu celého roka. Zbytku stáda, ktoré zostalo, hrozí v nasledujúcich mesiacoch totálna skaza. Na jar totiž začína byť vlk ešte viac aktívnejší.

Unikátnosť týchto muflónov spočívala v hodnote trofejí, ktoré sú cenené na milióny českých korún. Jednalo sa o najlepšie stádo muflónov na svete. Samičky, nositeľky ojedinelej genetickej informácie, boli posielané do celej Európy.

Dôvod, prečo práve muflóni z Broumovska za 40 rokov, odkedy tam lesníci doviezli prvých pár kusov, dorástli na svetovú špičku, nebolo doposiaľ zistené. Poľovníci preto dovoľujú lovcom trofejí odstrel len druhoradých kusov, aby bol aj naďalej zachovaný jedinečný chov.

Muflón, ktorý bol strhnutý vlkom dravým. (fotozdroj: Archiv Mysliveckého sdružení Bor)

Vlky strácajú prirodzenú plachosť

Vlky v Čechách zdomácneli a stratili svoju prirodzenú plachosť a ostražitosť po skoro 200 rokoch od doby, kedy boli brutálne vybité.

Preto sa poľovníci usilujú o regulovaný odstrel vlka, ktorý je neprimerane chránený. Regulácia vlkov však naráža na odpor zo strany ochranárov, ktorí odstrel považujú za návrat do stredoveku.

Lov vlka dravého na Slovensku

Na Slovensku je lov vlka dravého upravený osobitnými predpismi a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR každoročne určuje kvótu na lov tejto šelmy.

V poľovníckej sezóne 2018/2019 bola určená kvóta na lov vlka počte 70 kusov. Do tejto kvóty sa nezapočítavajú úhyny. Ku dňu 15.01.2019 bolo ulovených 31 vlkov, čo predstavuje asi 44,3% z plánovaného odlovu.

V predchádzajúcich dňoch sa podobný prípad stal aj u nás, keď v Kokave nad Rimavicou vlky strhli štyri muflónky. Tri z nich boli gravidné.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno