Vo Vysokých Tatrách sa podarilo nakrútiť nezvyčajného kamzíka. Tento kamzík vďaka svojmu rohu na prvý pohľad pripomína jednorožca.

Ide o veľmi vzácne zábery, ktoré nie je často vidieť. To, že má ohnutý roh dopredu, mohlo byť spôsobené tým, že bol zlomený. Pravdepodobne unikal pred nepriateľom, spadol na skale a roh sa mu zlomil.  No po čase opäť začal vyrastať ale takýmto spôsobom.

Kamzík mohol byť tiež vyrušený turistami, dronom alebo ku pádu mohlo dôjsť aj počas ruje. Jeho netradičný roh mu ale nijak neprekáža, akurát môže mať problémy počas boja s inými kamzíkmi. Ale tiež ho naopak môže využiť aj vo svoj prospech. Roh by mu mohol ostať takto počas celého života alebo mu odpadne, resp. vymrzne počas zimy.

Podľa odhadu riaditeľa tatranských ochranárov sú v Tatrách až 2% takto nezvyčajných kamzíkov, ktorý majú svoje rohy inak tvarované.

Nevhodné správania turistov

Práve kamzíky, ale aj svište či iné zvieratá v Tatrách sú často krát vyrušované nevhodným správaním turistov, ktorí sú tam na túre, či vychádzke.

Niektorí turisti sú nevľúdni voči prírode a správajú sa veľmi nevhodne. Sú hluční, zanechávajú za sebou množstvo odpadkov, chodia na túry v noci a mnohokrát majú so sebou aj psa, ktorý predstavuje pre zver určité nebezpečenstvo.

No v poslednom období je záľubou používať na turistiku aj dron, z čoho sa stal vážny problém. Na používanie drona v Tatrách je potrebné povolenie. Zver, ktorá začuje dron je hneď na pozore a dá sa na útek.

Nedávno bolo ochranármi nájdené uhynuté ročné mláďa kamzíka, ktoré unikalo so svojom čriedou práve pred dronom, ktorý ich zo vzduchu prenasledoval. Mláďa sa zrútilo zo skál a pád neprežilo. Toho, kto dron riadil, nevideli.

uhynutý kamzík
Uhynuté mláďa kamzíka, ktoré neprežilo prenasledovanie nepovoleným dronom. (Fotozdroj: www.tvnoviny.sk)

Práve kamzíky sú na hluk drona veľmi citlivé. Preto si treba uvedomiť, že získanie pekného záberu, spôsobuje zveri strach a môže sa to skončiť aj nešťastne.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno