Ako brúsiť keramický nôž

Keramické nože sa v posledných rokoch stali veľmi obľúbenými nástrojmi v mnohých kuchyniach hlavne pre ich veľmi dobré vlastnosti pri rezaní a krájaní. Ich tvrdosť ich predurčuje k tomu, že aj ich ostrie vydrží o čosi viac (výrobcovia uvádzajú, že až 10x dlhšie) ako nože s oceľovou čepeľou. Ale aj to najlepšie a najdrahšie keramický ostrie ako aj to oceľové, sa časom otupí. Otázkou ostáva, či je možné v domácich podmienkach naostriť aj keramický nôž. Samozrejme, že niektorý popredný výrobcovia keramických nožov (ako Kyocera) ponúkajú doživotnú servis ostrenia v ich profesionálnych pobočkách. Ale nie vždy je to komfortné a lacné riešenie.

Problémom pri ostrení keramických čepelí je ich krehkosť a tvrdosť. Pri použití príliš veľkého tlaku na bočnú stranu čepele sa môže ľahko odlomiť časť ostria. Taktiež jediným použiteľným brúsnym materiálom pri keramických nožoch je diamantová brúska, ktorá má vyššiu tvrdosť.

Ostrenie keramických čepelí je odlišné od brúsenia oceľových čepelí. Napr. nôž sa nesmie pritláčať na brúsny kameň z boku len na jednom mieste z dôvodu možného odlomenia z ostria. Najlepším spôsobom je rozloženie potrebného tlaku na celú plochu noža a uchopiť nôž oboma rukami.

Druhú rozdiel pri brúsení keramického ostria je, že brit ostria sa vytvára rovnomerne bez drsného okraja.

Životnosť keramických nožov je možné predĺžiť aj používaním elektrických brúsok, ale musia byť vyslovene určené na brúsenie keramických nožov. Čo znamená, že brúsny kotúč musí byť diamantový. Tieto brúsky však dokážu len vyhladiť nerovnosti a zuby na brite ostria, ktoré vznikajú v dôsledku krehkosti keramického materiálu.

Okrem troch navrhnutých spôsobov brúsenia keramických nožov (profesionálne, brúsenie diamantovým kameňom a brúsenie elektrickou brúskou) je tu ešte stále jedna možnosť. A to zakúpenie si nových nožov, alebo návrat k tradičným oceľovým nožom, ktoré je možné ostriť aj brúsiť bezproblémovo.

Pre čo najdlhšie zachovanie ostrého a hladného britu keramického noža by sa nikdy nemala na krájanie používať sklenená alebo porcelánová doska. Ako pri každom noži sa odporúča používať hlavne drevená poprípade plastová doska na krájanie. Žiadne nože by sa nemali umývať v umývačke, ale ručne hneď po skončení práce. Keramické nože nie sú vhodné na krájanie tvrdých, hrubých alebo mrazených potravínSkladovať všetky nože treba oddelenie, najlepšie v nejakom ochrannom puzdre alebo drevenom stojane, kde ostrie každého noža je dokonale chránené.

Takže záverom je možné povedať, že domáce ostrenie keramického noža nie je jednoduchou záležitosťou, ale je to možné. Len postupovať podľa uvedených pokynov a ostrý brit je možné navrátiť aj keramickému nožu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno