Ako čistiť zbraň (guľovnicu, brokovnicu)

Kedy čistiť zbraň

Celkový stav akejkoľvek zbrane do veľkej miery ovplyvňuje jej správna a pravidelná údržba. Tá vplýva na presnosť streľby, funkčnosť zbrane a určite aj na jej životnosť. Neudržiavaná alebo zanedbaná hlaveň akejkoľvek zbrane je náchylná na koróziu, pretože po streľbe môžu splodiny pušného prachu reagovať s vlhkosťou. Pritom vzniká kyselina, ktorá následne poškodzuje drážkovanie hlavne. Preto je potrebné zbraň čistiť po každej streľbe a hlavne pred jej odložením. I keď sa zbraň nepoužíva dlhšiu dobu, tak ju treba pravidelne kontrolovať a mazať. Pokiaľ po streľbe nie je čas na vyčistenie zbrane, je žiaduce aspoň do hlavne a do záveru alebo nábojovej komory streknúť trochu oleja, ktorý zneutralizuje splodiny pušného prachu.

Pomôcky na čistenie zbrane

Trh na Slovensku ako aj v zahraničí ponúka celé komplety na čistenie zbrane, ktoré väčšinou obsahujú mechanické pomôcky ako mosadzné, nylonové a plstené vyteráky a čistiacu tyč . Medzi chemické pomôcky patria rôzne rozpúšťadlá alebo čistiace a konzervačné oleje. Taktiež je vhodné si pripraviť aj nejakú svetlú savú handru, vatové tyčinky, zubnú kefku. Pri čistení dlhých zbraní je dobré mať aj stojan (držiak) na zbrane, ale samozrejme nie je nevyhnutný. Čistenie zbrane je dôležité vykonávať len v dobre odvetranom prostredí, pretože chemikálie a zlúčeniny, ktoré sa používajú pri čistení zbrane sú toxické.

Dostupné sú aj rôzne ultrazvukové čističky, ktoré pri čistení (napr. záveru) používajú tiež nejaké to médium a platí, že čím agresívnejšie médium je pri čistení použité, tým väčšia pozornosť musí byť venovaná následnému poriadnemu vysušeniu a ošetreniu častí. Ich výhodou je, že dokážu vyčistiť aj miesta, kde sa mechanické čistidlá nedostanú vôbec alebo len ťažko.

Postup pri čistení zbrane

Alfou a omegou pred každou manipuláciou so zbraňou je kontrola jej stavu (či sa v nej nenachádza žiadne strelivo a kladivo/úderník je vypustený). Samozrejmosťou je vybratie zásobníka zo zbrane a kontrola nábojovej komory.

Demontáž zbrane je potrebné vykonávať podľa inštrukcií výrobcu zbrane (návodu) a jednotlivé diely si ukladať prehľadne v poradí v akom sa demontovali, čistili a mazali. Pomáha to aj pri skladaní zbrane. V zásade je dobré sa vyhnúť hrubej sile a skôr treba hľadať príčinu, prečo to nejde.

Hlavné časti zbrane, ktoré si vyžadujú najväčšiu pozornosť sú hlaveň, nábojová komora, uzáver a puzdro záveru.

Hlaveň, predovšetkým vývrt s komorou, zadná časť hlavne a ústie hlavne sú znečistené najviac. Tieto nečistoty zo spalín prachu a oteru projektilu (pri brokových zbraniach projektilov) o steny hlavne je prakticky možné odstrániť len mechanicky, použitím rôznych druhov kefiek (mosadznej, nylonovej a plstenej) a chémie. Pri korunke ústia hlavne treba byť obzvlášť opatrný, pretože ak by došlo k jej poškodeniu malo by to negatívny dopad na rozptyl zbrane. Ak sú vo vnútri hlavne usadené hrubé nečistoty, tak na ich odstránenie sa používa rozpúšťadlo, ktoré sa buď nanesie na plstený vyterák alebo sa do hlavne môže priamo nastriekať. Po stanovenom čase pôsobenia sa hlaveň vydrhne mosadzným vyterákom a následne sa hlaveň vytiera buď plastovým vyterákom alebo handričkami dovtedy, kým použitá handrička alebo vyterák nevyjde z hlavne čistý. Potom sa strekne do vnútra hlavne konzervačný prostriedok a vytrie sa plsteným vyterákom do vysokého lesku. Hlaveň sa čistí smerom od ústia až po nábojovú komoru. Smer pohybu čistiacej tyče sa mení len keď je celý objem vyteráka mimo hlavne.

Osobitným miestom kde dochádza k ofuku plynmi a oteru s inou kovovou časťou zbrane je pri guľových a poloautomatických brokových zbraniach ich záver. Jedná sa hlavne o nábojové lôžko, oblasť vyhadzovača a závorníku. Tie sa čistia nastriekaním čistiaceho oleja na ich povrch a vyčistením pomocou starej zubnej kefky. Ťažšie prístupné miesta sa môžu dočistiť napr. špáradlom a papierovou utierkou. Potom sa ich povrch vytrie dosucha. Na pohyblivé miesta sa napr. vatovou tyčinkou nanesie olej alebo iné mazadlo. Jedná sa hlavne o závorníky a komplet spúšte.

Pri bežnom čistení sa zásobník čistí len zvonku, ale 2-3x do roka je ho potrebné rozobrať a namazať aj z vnútra.

Po vyčistení a namazaní zbrane sa môže začať s jej skladaním.

Pažbu je tiež možné pretrieť handričkou napustenou konzervačným olejom alebo nejakým prípravkom na drevo a následne preleštiť suchou handrou.

Handričkou s konzervačným olejom sa pretiera aj celý povrch zbrane tak, aby sa odstránili všetky odtlačky prstou a pot s jej kovového povrchu, ktoré by ho svojou agresivitou mohli poškodiť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno