Ako správne vybrať a odstrániť kliešťa z kože

V prvom rade je treba povedať, že najlepšia je prevencia. Vyberaniu kliešťa najlepšie predídete dobrým repelentom. No ak už sa kliešť prisal, je dobré vedieť, ako vybrať kliešťa a predísť možným zdravotným problémom.

Kliešť – nebezpečný parazit

Kliešť obyčajný (Ixodes ricinus) je najrozšírenejším parazitom v strednej Európe, ktorý sa živí cicaním krvi. V každom štádiu vývoja cicia krv inému hostiteľovi (má trojročný vývojový cyklus), medzi ktorými dokáže preniesť alebo sa dokonca aj stať samotným hostiteľom rôznych vírov a baktérií, prípadne parazitov.

Tento prenos neuroinfekcií na človeka, alebo zviera úmerne stúpa s časom, ktorý uplynie od prisatia kliešťa. Preto je v prvom rade veľmi dôležité skoré odhalenie prisatého kliešťa. Kliešťovou encefalitídou môže kliešť nakaziť hostiteľa už hodinu po prisatí a boreliózou za 12-24 hodín od prisatia. Bez problémov sa dá kliešť vybrať len v prvých hodinách po prisatí, alebo pred samovoľným uvoľnením, keď už je nacicaný krvou.

Ako kliešťa odhaliť alebo predísť prisatiu

Čas, ktorý kliešť strávi na hostiteľovi je dôležitý z hľadiska rizika prenosu ochorení. Preto je také dôležité jeho skoré odhalenie, alebo ešte lepšie predísť jeho prisatiu.

To znamená si ihneď po návrate domov vyzliecť šaty a aspoň na 15 minút ich vystaviť Slnku, alebo dať do sušičky, pretože teplo kliešte zabíja. Osprchovať sa a po sprche si dôkladne skontrolovať telo (hlavne intímne miesta, slabiny, podpazušie, podkolenné jamky, za ušami a medzi vlasmi).

Ako vybrať kliešťa

Niektorí ľudia s citlivejšou pokožkou začnú po prisatí kliešťa cítiť mierne svrbenie v mieste v bodnutia, čo tiež uľahčuje jeho skoré odhalenie. Ale nie je to pravidlom.


„Vedeli ste, že kliešť na vás môže preliezť aj zo zvierat? Nezabúdajte preto pravidelne kontrolovať aj svojich domácich miláčikov.“


Ako vybrať kliešťa – postup

Existuje mnoho názorov na to, ako vybrať kliešťa človeku. Ktorý spôsob je však správny?

Kliešťa nikdy nevyberáme holými rukami, pretože v dôsledku možnej nákazy ide o najnebezpečnejší spôsob jeho odstránenia (môže dôjsť k poškodeniu alebo rozpučeniu kliešťa a jeho infikovaný črevný obsah sa tak ľahko môže dostať do kontaktu s pokožkou a očnými spojivkami).

 

| Prečítajte si: Ako vybrať kliešťa psovi

 

Pri vyberaní kliešťa je potrebné vždy použiť pinzetu, či špeciálne klieštiky alebo kartu na vyberanie kliešťov. No ako vybrať kliešťa bez pinzety alebo iného nástroja, ak ich nemáme k dispozícii a kliešťa chceme vytiahnuť čo najskôr? V najhoršom prípade, ak nie je poruke žiadny nástroj, je možné kliešťa chytiť aj pomocou papierovej vreckovky. Potom je dôležité dôkladné umytie rúk mydlom.

Pred samotným odstraňovaním kliešťa sa miesto prisatia na pokožke najprv dezinfikuje (nie je žiaduce sa snažiť kliešťa udusiť olejom, či masťou, pretože pri dusení môže obsah čriev vyvrhnúť do rany, a tak zvýšiť riziko prenosu nákazy). Po dezinfekcii miesta bodnutia je potrebné chytiť kliešťa nástrojom, čo najbližšie pri pokožke tak, aby ste ho podobrali pri hlave a nestlačili mu brucho. Potom už záleží na skúsenostiach a šikovnosti ako kliešťa ťahať.

Niekto odporúča kliešťa pred ťahaním aj pootočiť, aby sa uvoľnil cement okolo sacieho orgánu – hypostómu, niekto kliešťa len vykýva. Avšak najdôležitejšie je kliešťa nerozpučiť a nevytlačiť obsah čriev do rany.

A ako vybrať kliešťa u detí? Postup je úplne rovnaký ako u dospelého. Nemusíte sa preto obávať vytiahnuť kliešťa dieťaťu rovnakým spôsobom.

Ak ste naozaj chytili kliešťa, treba spomenúť aj odporúčanie Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa tohto odporúčania je vhodné poznačiť si, kedy ste mali kliešťa a v akej lokalite ste ho mohli chytiť. Tieto informácie budú veľmi prospešné pre vášho lekára v prípade príznakov ochorení, ktoré kliešte prenášajú. (1)

Čo robiť s kliešťom

Po vybratí celého kliešťa je potrebné ranu opäť dezinfikovať. Kliešť sa bezpečne likviduje buď jeho spálením alebo hodením do kanalizácie. Nikdy sa nesmie rozpučiť medzi nechtami, kvôli možnej nákaze!

Odstráneného kliešťa je možné aj uschovať spolu s listom trávy v nejakom plastovom vrecúšku alebo fľaške a zaslať ho na rozbor do špecializovaného laboratória. Tam môžu ihneď zistiť, či bol nakazený a začať tak skorú liečbu. Do laboratórií je možné poslať aj zmrazeného kliešťa, a to po prejave prvých príznakov infekcie (opuch, svrbenie či horúčka).

Ako odstrániť kliešťa

Čo robiť ak hlavička kliešťa zostala v koži

Pokiaľ sa nepodarí odstrániť celého kliešťa, ale len bruško potom je možné postupovať tromi spôsobmi:

  1. počkať, kým hlavička vyhnisá a sama sa tak dostane z kože, podobne ako trieska pri dreve
  2. zájsť k lekárovi a slušne ho požiadať o sterilné vybratie kliešťa
  3. vytiahnuť si hlavičku kliešťa svojpomocne pomocou ihly, pretože zo samotných hryzadiel už prenos infekcie nehrozí

V každom prípade je dobré potom ranku ošetriť dezinfekciou alebo liečivou masťou s obsahom antibiotík.

Ako sa ochrániť pred kliešťom

Už viete, ako vytiahnuť kliešťa. No viete, aká je vhodná prevencia, aby sa na vás neprisal? Ideálne je použiť repelent s aspoň 20%-ným obsahom účinnej látky.

Ak sa chystáte do prírody, podľa možnosti si vezmite odev s dlhými rukávmi a dlhé nohavice. Nezabudnite aj na pokrývku hlavy, keďže kliešť sa často prisaje práve do vlasovej časti hlavy. Po príchode domov sa čo najskôr navzájom skontrolujte, aby ste prípadného parazita okamžite mohli vytiahnuť.

Zdroj:

1. https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=5159:pripravte-sa-na-hlavnu-sezonu-klieov-chrate-sa-pred-infeknymi-ochoreniami&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62

Kompletná ponuka proti kliešťom

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno