Všetci vieme, že stromy môžu žiť naozaj dlho. Nie je prekvapením, že zvyčajne žijú dlhšie ako ľudia a väčšina všetkého ostatného na planéte. Stromy môžu žiť v rozmedzí od menej ako 100 rokov po viac ako niekoľko tisíc rokov v závislosti od druhu. Najmä jeden druh ich však prežije všetky. Borovica štetinová (Pinus Longaeva) je považovaná za najstarší strom, ktorý existuje a dosahuje vek aj viac ako 5000 rokov.

Úspech borovíc v dlhovekosti možno pripísať drsným podmienkam, v ktorých žije. Veľmi nízke teploty spojené so silným vetrom spolu s pomalým rastom vytvárajú husté drevo. To znamená, že niektoré roky rastú tak pomaly, že nepridajú letokruh. Vďaka pomalému rastu a hustému drevu je tento druh borovice odolný voči hmyzu, hubám, hnilobe a erózii. Kvôli nedostatku vegetácie tam, kde rastú, sú borovice štetinové zriedkavo postihnuté lesnými požiarmi. Tieto pomaly rastúce stromy môžu dosiahnuť výšku 15 metrov a priemer kmeňa 4 metre.

Dokonca aj ihličie na týchto fascinujúcich stromoch žije až 30 rokov. To umožňuje stromom šetriť energiu tým, že nemusia reprodukovať nové. Trvá asi dva roky, kým šiška dosiahne zrelosť, čo je jedinečné medzi stromami z čeľade ihličnatých. Borovica štetinová dostala svoje meno podľa šišiek, ktorých šupiny majú štetinu podobnú pazúrom.

Možno sa oýtate, ako niekto určil, že tento strom bol vôbec najstarším stromom. Najjednoduchší spôsob, ako určiť vek stromu, je dendrochronológia. Dendrochronológia je veda o datovaní letokruhov, prax, ktorá sa používa už asi 500 rokov. Jedným zo spôsobov, ako určiť vek stromu, je vyrúbať ho v spodnej časti kmeňa, aby sa spočítali jeho letokruhy, ale samozrejme nikto nechce vyrúbať strom, ktorý môže byť starý tisíce rokov. Čo ešte možno urobiť na určenie veku stromu?

Dobré správy! Existuje spôsob, ako určiť vek stromu bez toho, aby ste ho vyrúbali. Prírastkový vrták je nástroj, ktorý možno navŕtať do stredu stromu a zatiahnuť, pričom sa odstráni valec kmeňa. Tenký valec vytiahnutý zo stromu ukáže všetky letokruhy stromu, ktoré dokážu presne určiť jeho vek. Toto je najlepšia a najefektívnejšia metóda pri určovaní veku stromu, ktorý nie je potrebné rúbať.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno