Čo je to BaK4?

V optickom priemysle existujú rôzne typy skiel a na ich triedenie a označenie existujú aj ich kódy. Existuje niekoľko rôznych klasifikácií, ale najviac zaužívaný je zoznam katalógových kódov od výrobcov Pilkington a Schott. Tie kategorizujú sklá podľa zloženia materiálu.

Označenie BaK4 je názov skla, kde K je skratka pre korunové sklo a Ba je chemická skratka pre bárium a číslo 4 hovorí o spôsobe leštenia skla. Toto sklo produkuje rešpektovaný nemecký výrobca optického skla Schott AG, ktorý ho dodáva do takých spoločností ako sú Zeiss, Leica a iné.

Sklo BaK4 je teda skratka pre korunové báryové sklo. Vyrábajú sa z neho optické hranoly pre väčšinu špičkových ďalekohľadov. Toto sklo má vyšší index lomu než napr. sklo BK7. To znamená, že ak sa používa za podmienok, ktoré platia  pri väčšine ďalekohľadov, tak viac svetla z periférií zorného pola bude prenesené cez optické hranoly k oku. Okraj zorného poľa je tým jasnejší a nebude mať žiadny vplyv na rozptyl svetla v strede zorného poľa. ( Stred obrazu bude tiež jasný, kontrastný a ostrý v celom zornom poli). Ďalšou prednosťou je jeho strmší svetelný kužeľ, čo umožňuje výrobcom skrátiť tubus ďalekohľadov a urobiť tak ďalekohľad kompaktnejší. Aj preto je tento druh skla taký žiaduci, i napriek jeho nákladnej cene. Ďalší spôsob ako zistiť pri ďalekohľade druh použitého skla v sústave optických hranolov je pohľad do okulárov zo vzdialenosti cca 30cm. Uvidíte obraz výstupnej pupily v tvare kruhu. Jeho okraj po obvode je ostrý bez žiadneho šedého poľa.

Hoci existujú medzinárodné normy pre optické označenie skla, označenie BaK4  nie je jedným z nich, teda toto označenie môže použiť ktokoľvek na akýkoľvek druh skla. Medzinárodná norma pre BaK4 od spoločnosti Schott AG je 569561: prvé tri číslice hovoria o indexe lomu (1.569) a posledné tri vypovedajú o jeho disperzných vlastnostiach Abbeho číslo (56.1); čím vyššie je Abbeho číslo, tým je menšia disperzia. Avšak zaužívanejšie medzi zákazníkmi aj predajcami je označenie BaK4.

Je ale žiaduce si uvedomiť, že kvalita optických hranolov s označením BAK4 u čínskych výrobcov nie je tá istá ako od firmy Schott. A ten rozdiel nie len vo veľkom písmene „A“. Dokonca sa nejedná ani o korunové báryové sklo, ale ide o fosfát korunového skla, ktoré má nižší index lomu a disperzie, než originálne sklo BaK4 Schott (tieto hodnoty sú však lepšie ako má sklo BK7). Čínske BAK4 sklo má tiež potenciál obsahovať vyšší počet povolených „bublín“, čo je zrejmé aj z jeho viditeľnej mliečnej farby oproti číremu originálnemu sklu.

Ale to nie je všetko. Nápis „BAK4“ na štítku nielenže naozaj  nenesie tú kvalitu originálu, ale taktiež nemusí vypovedať o:

  • Veľkosti hranolov. Ak je nedostatočná, tak sa v hranole kráti svetlo.
  • Presnosti, s ktorou boli leštené rovné plochy;
  • Preponách hranolov, či sú ryhované. Ryhované hranoly znižujú rušivé odrazy svetla.
  • Začiernení strán hranolov. Eliminujú tvorbu odrazu svetla, ktoré vstupuje do hranola.
  • Upevnení hranolov vo vnútri tubusov. Je obrovský rozdiel medzi prilepenými hranolmi a hranolmi pevne osadenými do konštrukcie tubusov;

Takže radšej kúpiť presne leštené hranoly BK7, s čiernymi stranami, drážkovanými preponami a pevným pripevneným v tubusoch ďalekohľadov ako kúpiť čínske „holé“ neryhované hranoly BAK4 nedostatočnej veľkosti, bez akejkoľvek kontroly kvality, ktoré sú do tubusov pripevnené pomocou lepidla a pružinovej svorky.

Výhody skla BaK4:Nevýhody BaK4:

 Vyšší index lomu;

Jasnejší okraj okolo zorného pola; Perfektne guľatý okraj okolo výstupnej pupily;

 Zvyšuje výrobné náklady a tým aj cenu ďalekohľadov

Výrobcovia ešte neponúkajú žiadne rozlíšenie medzi hranolom od spoločnosti Schott a čínskym sklom BAK4;

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno