Ďalekohľad Delta Optical 8×56 ROH testovanie

Začnem s porovnávaním testovaného ďalekohľadu Delta Optical 8×56 ROH s jeho drahšími konkurentmi, ktoré sú rozmerovo rovnaké. Aj pri iných „trpaslíkoch“ v triede 8×56 zostáva Delta najmenšia a spolu s ďalekohľadom Conquest aj fyzicky najľahšia. Ale čo je dôležitejšie Titanium má najširšie zorné pole v tejto triede ďalekohľadov.

Čo som porovnával pri ďalekohľadoch boli: kvalita optiky, kompaktnosť, hmotnosť a zorné pole.

Kvalitu optiky som porovnával s ďalekohľadom Steiner Night Hunter 8×56 Xtreme so systémom optiky PORRO.

Začnem nedostatkami. Najväčšiu chybu, ale nie až takú vážnu, ktorú som si všimol je chromatická aberácia. (Farebný pásik okolo hrán objektov.) Kvôli malým rozmerom ďalekohľadu bol výrobca nútený využiť rýchly objektív, ktorým sa nepodarilo túto chybu úplne odstrániť. Celková úroveň chromatickej aberácie možno nie je až taká veľká, ale v strede obrazu je výrazná a v niektorých prípadoch je až nepríjemná.

Prenos svetla nie je až tak dych vyrážajúci, ale tiež nie je na zahodenie.

Optika má malé rezervy, ale tie sú v pri optike tejto cenovej úrovne akceptovateľné. Už pri hladine 1000eur by bolo žiaduce na ne poukázať. Avšak tiež neočakávate žiadne zázraky od optiky ROOF (strešných hranolov) vyrobenej v Číne, ktorej cena je menej ako 300 eur. Pre taký pomer cena / kvalita optiky je vlastne tento prenos svetla naozaj dobrý.

Ďalekohľad nemá nejaké vážne nedostatky. V mnohých kategóriách ako koma, astigmatizmus, chromatická aberácia dosiahol priemerný výsledok a v mnohých ďalších ako skreslenie, rozlíšenie po obvode obrazu, prenos farieb, tvar očníc dosiahol výsledok celkom dobrý. Tvar výstupných pupíl považujem za takmer dokonalé, sú dokonale guľaté s takmer žiadnym rezom a bez žiadnej viditeľnej vinetácie. S ohľadom na rozmery celého binokuláru je to veľký úspech. Keby sa tiež zvážil pomer cena / kvalitu, zorné pole, ktoré je pre takýto druh ďalekohľadov dosť široké, pričom rozmerovo je na trhu najmenší, musím uznať, že sa jedná o veľmi zaujímavý binokulár hlavne pre tých, ktorí sa orientujú podľa hmotnosti a kompaktnosti.

Ďalekohľad Delta Optical 8×56 ROH s optickým systémom ROOF (priamy) nemal oveľa horšie výsledky od Delta Titanium 8×56 so systémom PORRO. Testovaný binokulár je síce drahší, ale rozhodne je kompaktnejší, a nie je dôvod si ho nekúpiť. Práve naopak – zdá sa, že za takú cenu ho môžem smelo odporučiť každému, kto nemá záujem si kúpiť ďalekohľad s PORRO optickým systémom.

Ak to v krátkosti zhrniem, je veľmi dobré, že sa na trhu objavil takýto druh ďalekohľadu v tejto cenovej hladine.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno